Får äldre syskon sälja en bil som dom har ärvt efter sin mor utan att tala om det för sin lilla syster?
Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i några olika situationer, som alla kan passa in på din fråga. Tillämplig lag är framför allt ärvdabalken, ÄB, men även lagen om samäganderätt och föräldrabalken, FB, kan aktualiseras.
Arvskiftet är genomfört – nya ägaren bestämmer
Om arvskiftet (den slutliga fördelningen av moderns egendom) är färdigt och bilen i samband med det skrivits över på en ny ägare, är det den nye ägaren som bestämmer över bilen. Om syskonen efter arvskiftet kommit att äga bilen tillsammans gäller, om inget annat avtalats eller framgår av villkor i moderns testamente, att samtliga delägares samtycke krävs för att sälja bilen, se 2 § lagen om samäganderätt (var och en är dock fri att sälja sin andel). Om delägarna inte kommer överens kan en försäljning ändå ske genom att en eller flera delägare ansöker om att bilen ska säljas på offentlig auktion, 6 §. Försäljning sker då genom en god man som utses av rätten, 8 §.
Det faktum att en bil bara kan stå registrerad på en person i vägtrafikregistret utesluter inte att bilen, enligt exempelvis ett samäganderättsavtal eller villkor i testamente, samägs av flera personer.
Arvskiftet är inte genomfört – dödsbodelägarna bestämmer
Om arvskiftet efter modern inte är genomfört, och bilen alltså fortfarande utgör del av dödsboets tillgångar, krävs som utgångspunkt att samtliga dödsbodelägare är överens för att bilen ska kunna säljas. Den avlidnes barn är, i egenskap av arvingar, dödsbodelägare, se 18:1 ÄB.
Syskonen säljer bilen utan samtycke
Om syskonen säljer bilen utan systerns samtycke trots att detta krävs, kan köpet komma att ogiltigförklaras om köparen var i ond tro – det vill säga kände till eller borde känt till att syskonen inte hade ensam äganderätt. Det kan även tänkas att systern har rätt till skadestånd från de som sålt bilen. För att bedöma möjligheterna till framgång med den typen av krav krävs en närmare bedömning av omständigheterna i det enskilda fallet.
Om systern väljer att acceptera försäljningen har hon som samägare rätt till den andel av köpeskillingen som motsvarar hennes andel i bilen. Om arvskiftet inte är genomfört ska köpeskillingen läggas till dödsboet.
Sammanfattning
Svaret på din fråga blir sammanfattningsvis: Nej, syskonen får inte sälja bilen utan att tala om det för sin syster (och få hennes samtycke) om systern efter arvskifte är samägare till bilen och det inte framgår av något avtal eller av villkor i testamentet att samtycke från samtliga delägare inte krävs för försäljning. Om arvskiftet inte är avslutat krävs också systerns samtycke.
Nämnas kan att systern, om hon är under 18 år, vid eventuella gemensamma beslut på grund av samägande respektive i förvaltningen av dödsboet kommer att företrädas av en förmyndare eller god man som fattar beslut i hennes ställe, se framför allt 9:1, 10 kap, 11:2 och 12:1 FB.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar är du varmt välkommen att boka tid hos någon av våra erfarna familjejurister. Det gör du här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.