Jag fick till mig att det finns något som heter mors arv. När min hustru avled så hade vi gemensam ekonomi. Där det ingick en bostadsrätt ett fritids hus samt ett kapital. Vi har en son. Enligt uppgift så ska sonen ha rätt till häften det så kallade morsarvet. Nu sitter jag i så kallat orubbat bo. Jag har anskaffat en lägenhet för en stor del av pengarna. I de fall jag avser att dela lägenheten i framtiden kan jag då skriva i testamentet att sonens rätt är den summan som var hälften när min hustru avled. Eller att jag kan ersätta honom nu under min livstid. Så att de fall min tilltänkta partner kan bo kvar i de fall jag avlider.
Hej,
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Barns arvsrätt till sina föräldrar
Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB).
Det som du kanske menar med morsarv är det som inom juridiken brukar kallas laglott. Barn är så kallade bröstarvingar till sina föräldrar. Om det inte finns något testamente, ärver bröstarvingarna hela kvarlåtenskapen. Hur stor del av kvarlåtenskapen de ärver, beror på hur många bröstarvingar det finns. Detta kallas arvslott (Se 2 kap. 1 § ÄB). Som förälder kan man testamentera bort en del av sin kvarlåtenskap men barnen har alltid rätt till sin laglott, vilket motsvarar halva värdet arvslotten. Laglott har barnet rätt till efter båda föräldrarna (Se 7 kap. 1 § ÄB).
Om det inte finns något testamente och er son är ert enda barn, ska han först ärva hela sin mammas kvarlåtenskap och sedan hela din kvarlåtenskap. Om det finns ett testamente ska er son ärva åtminstone hälften av era respektive kvarlåtenskaper.
Rättigheter som efterlevande make
Om den avlidne är gift ska dock kvarlåtenskapen tillfalla efterlevande make (Se 3 kap 1 § ÄB). En makes arvsrätt kan dock vara inskränkt genom testamente.
Din frus egendom är hälften av giftorättsgodset, om ni delade på allt och inte hade någon enskild egendom innebär det att hälften av era sammanlagda tillgångar är din frus. Att du sitter i ett s.k. ”orubbat bo” innebär att man gör en bodelning och konstaterar hur stor del som tillhör dig, respektive din fru men att du som efterlevande maken ändå innehar din frus del med fri förfoganderätt eftersom att ni har ett gemensamt barn.
Fri förfoganderätt innebär du kan använda tillgångarna som du vill, med några undantag. Du får inte testamentera bort din frus del eftersom det är din sons som ska ärva den delen. Det finns också en begränsning när det gäller vissa gåvor utan tillbörlig hänsyn till den första avlidnes arvingar som orsakat väsentlig minskning av den efterlevande makens egendom. De kan då återkrävas om mottagaren av gåvan insåg eller borde ha insett att gåvan orsakade den först avlidnes arvingar skada. Detta skulle alltså kunna bli aktuellt om du gav bort stora gåvor till någon annan än din son.
Att du har köpt en lägenhet är alltså inga problem eftersom du får använda pengarna. När du dör ska din son ärva sin mor, detta kallas efterarv. Detta gäller oberoende om du har en ny partner eller inte när du avlider. Vad gäller arvet efter dig, kommer det skilja sig beroende på situation.
Om du bor ensam kommer din son att få både sitt efterarv av sin mamma och ärva dig när du dör. Det samma gäller om du har en sambo eftersom att sambor inte ärver varandra utan testamente. Eftersom att du har köpt lägenheten nu och inte införskaffat den för gemensamt bruk med en sambo, kommer en eventuell sambo inte ha rätt till någon del av bostaden.
Om du skulle gifta dig igen har din son rätt att kräva ut sin arvslott vid din död, d.v.s. både efterarvet av sin mamma och arvet av dig (Se 3 kap. 9 §). Din son har dock en möjlighet att välja att avstå att ärva dig och istället få ett efterarv efter det att din nya fru dör. Detta betyder dock ändå att din son ska ärva sin mor direkt, alltså hälften av er sammanlagda egendom. Detta betyder att om din son inte avstår sin rätt till arvet kommer inte din nya fru att ärva dig. Om din nya fru skulle ha möjlighet att lösa ut din son ur lägenheten och hon skulle vara i störst behov av den skulle hon kunna bo kvar i lägenheten.
Sammanfattning och handlingsplan
För att sammanfatta, det är alltså inga problem att du har köpt en ny lägenhet och du behöver inte kompensera din son under din livstid. Han kommer istället att ärva sin mor när du avlider.
Det du kan göra för att skydda en eventuell partner är att upprätta ett testamente som stadgar att din son endast ska ärva sin laglott, d.v.s. hälften av din egendom. Eftersom att de sammanlagda tillgångarna du disponerar över endast till hälften räknas som dina, kommer i praktiken din son ärva ¾ av de sammanlagda tillgångarna och en eventuell sambo eller fru ¼. Du kan som sagt inte testamentera bort den del som tillhörde din avlidne fru.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor eller om jag missförstått någon omständighet är du välkommen att ställa en ny. Om du vill ha hjälp med att upprätta ett testamente hittar du våra avtalspaket här.
Vänliga hälsningar,
Sandra
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.