Jag är gift och medborgare i både Sverige och USA. Min fru är thailändsk medborgare och sista åren har hon tyvärr spenderat mest i Thailand. Jag har två (2) testamenten skrivet på engelska, ett bevittnat i USA och ett annat senare bevittnat i Sverige. Nu efter över 40 år i USA är jag pensionerad och har gjort ett mindre försök att flytta till Sverige. Min anknytning till USA är starkast och jag kommer eventuellt flytta tillbaka till USA. Jag har kvar min residence i Florida ihop med min son. Mina barn och barnbarn är amerikanska medborgare och bor i USA, och mesta av mina tillgångar och kapital finns i USA. Båda mina testamenten är uppgjorda efter USA’s arvlagar och därför är det viktigt för mig att även mina testamenten även i Sverige följer USA’s arvslagar. Jag har för länge sedan satt upp mina arvstagare (beneficiaries) på mina investment-konton i USA, och det är viktigt för både mig och mina söner att detta ska fortsätta gälla oavsett var jag råkar befinna mig. Please, visa mig vad jag behöver göra för att USA’s arvslagar fortsätter gälla för mig även i Sverige?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Inledning: IP-rätt och materiell rätt
När ett arv med anknytning till flera länder uppstår måste man avgöra vilket lands lag som är tillämplig på arvet. Den tillämpliga lagen blir direkt avgörande för hur arvet ska fördelas och hur eventuella testamenten ska tolkas. Lagstiftningen kring arv och testamenten kan nämligen skilja sig åt ganska markant mellan olika länder.
Den tillämpliga lagen pekas ut med hjälp av IP-rätt (internationell privaträtt). Genom IP-rätten kommer man alltså fram till vilket lands materiella rätt som ska tillämpas på arvet.
Om frågan om tillämplig lag på ett arv aktualiseras i Sverige måste man alltså gå till svenska IP-lagar för att med hjälp av dessa avgöra vilket lands materiella rätt som ska tillämpas. Det är sedan utifrån den materiella rätten som man fördelar arvet och tolkar eventuella testamenten.
Tillämplig svensk IP-lag vid frågor om arv
EU har på senare tid stiftat en hel del IP-rättsliga regelverk. Arvsförordningen. är ett sådant exempel. Arvsförordningen är alltså en IP-lag och reglerar därmed vilket lands materialla lag som ska tillämpas för att man sedan (med hjälp av den utpekade materiella lagen) i ett senare skede ska kunna avgöra hur arvet ska fördelas och hur testamenten ska tolkas.
Arvsförordningen fungerar som en vanlig lag i alla EU-länder och således också Sverige. Arvsförordningen utgör därmed svensk IP-lag vid arvsfrågor och är alltså den lag vi måste titta i för att veta vilket lands lag som enligt svensk IP-rätt utpekas som tillämplig materiell lag.
Tillämplig (materiell) lag enligt arvsförordningen
Utgångspunkten: Hemvist
Vi övergår nu till vilket lands lag som utpekas som tillämplig lag i arvsförordningen. Utgångspunkten är att landet i den lag där den avlidne hade hemvist vid sin död ska tillämpas på arvet (artikel 21 arvsförordningen). När personen A (svensk och amerikansk medborgare) dör så tittar man alltså enligt svensk IP-rätt på A:s hemvist för att avgöra vilket lands lag som ska tillämpas på A:s arv. Man hade kunnat tro att hemvist är samma sak som "bosatt", men riktigt så enkelt är det inte. Hemvisten utgör snarare det land där den avlidne har starkast anknytning till (familj, jobb, osv).
Lagval
Bedömningen av var den avlidne haft hemvist är givetvis något osäker och därmed kan man inte heller med säkerhet veta vilket lands lag som kommer pekas ut som tillämplig lag. För att komma till bukt med denna osäkerhet erbjuder därför arvsförordningen en möjlighet att välja tillämplig materiell lag. Enligt arvsförordningen kan nämligen den som är medborgare i ett land välja det landets lag som tillämplig lag (artikel 22.1 arvsförordningen). Den lag som väljs blir alltså tillämplig lag och det spelar då ingen roll var den avldine personen vid sin död anses ha hemvist. Du kan däremot aldrig välja ett lands lag som du inte är medborgare i.
Den lag som har valts ska dessutom tillämpas oavsett om det är en EU-medlemstats lag som utpekas eller inte (artikel 20 arvsförordningen). Om du är svensk medborgare, bosatt i Tyskland, kan du alltså välja svensk lag som tillämplig lag. Om du är både svensk och amerikansk medborgare så kan du välja antingen svensk eller amerikansk lag som tillämplig lag.
Lagvalet ska framgå av testamentet och måste då antingen uttryckligen anges eller framgå av villkoren (artikel 22.2 arvsförordningen). Det bästa är givetvis om det uttryckligen anges.
För att lagvalet ska vara formellt giltigt måste testamentet uppfylla kraven i t.ex. den stat där förordnandet upprättades (artikel 27.1.a arvsförordningen). Anta att personen A är svensk och amerikansk medborgare och vill att amerikansk lag ska vara tillämplig. A upprättar därför ett testamente i USA med innebörden att amerikansk lag ska vara tillämplig. För att detta testamente (och därmed även lagvalet) enligt svensk IP-lag ska vara giltigt måste det vara formellt giltigt enligt amerikansk lag.
Vad gäller i ditt fall?
Du är medborgare i USA och det är därför fullt möjligt för dig (att enligt svensk IP-lag) i ditt testamente peka ut amerikansk lag som tillämplig lag på ditt arv. Detta betyder att amerikansk lag kommer tillämpas, även om arvsförfarandet av någon anledning skulle utredas i Sverige. Amerikansk lag kommer med andra ord att tillämpas oavsett om arvsförfarandet äger rum i Sverige eller USA. Värt att notera är att amerikansk lag kan skilja sig åt mellan delstaterna. Var därför noga med att peka ut vilken delstats lag du vill ska tillämpas.
För att försäkra dig om att amerikansk lag ska tillämpas ska du alltså upprätta ett testamente med innebörden att amerikansk lag ska vara tillämplig lag. Testamentet måste vara formellt giltigt enligt lagen i det land där du väljer att upprätta ditt testamente. Om du väljer att upprätta ditt testamente i USA så kommer lagvalet vara giltigt enligt svensk IP-rätt. Huruvida det räcker med att ändra något av dina befintliga testamenten eller om du måste upprätta ett helt nytt kan jag dock inte svara på. För att få svar på detta måste du vända dig till någon som behärskar amerikansk lag.
Om du däremot väljer att upprätta ditt testamente i Sverige så gäller följande: Du kan antingen ändra ditt befintliga testamente eller upprätta ett helt nytt. Om du väljer att upprätta testamentet i Sverige så måste testamentet vara giltigt enligt svensk lag för att lagvalet ska vara formellt giltigt. Enligt svensk IP-lag ska då amerikansk materiell rätt tillämpas på arvet efter dig. Vill du upprätta ett helt nytt testamente i Sverige rekommenderar jag dig att vända dig till Familjens Jurist där du kan få hjälp av en jurist att upprätta ett testamente med lagval. Observera att Familjens Jurists onlineverktyg för upprättande av testamente inte erbjuder en möjlighet att förordna om lagval. Du måste därför ta kontakt med en av juristerna.
Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.