Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Om särkullbarn och arv

Hej! Jag är gift med en gemensam dotter. Min man har en dotter från tidigare relation, min bonusdotter. Vi har livförsäkringar med den andre som förmånstagare och äger en dyr bostadsrätt. Min fråga är vad som händer om jag går bort först. Jag vill att min dotter ärver 75% av våra gemensamma tillgångar. Min oro är att min man ärver mig vid mitt frånfälle och därmed får min bonusdotter en större andel av arvet eftersom hon då ärver det via min make. Eller tänker jag fel? Hur bör vi formulera testamente så att min dotter får sin rättmätiga del, oavsett vem som avlider först? Älskar min bonusdotter och missunnar henne ingenting, men hon får ju ärva sin egen mamma och släkt på den sidan, vilket min dotter inte får. Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2017-09-06

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Självklart är det av betydelse att ha kännedom om vad som händer i framtiden vid bortfall. Regler om arv återfinns i ärvdabalken (ÄB) och nedan ska jag redogöra för vad som gäller.

Om efterarv
För att beräkna den avlidne makens kvarlåtenskap görs en bodelning mellan makarna när en make avlider. Vid en bodelning läggs makarnas giftorättsgods ihop och delas lika mellan makarna. Enskild egendom är inte giftorättsgods utan tillfaller den make som äger egendomen. Hela den avlidnes kvarlåtenskap tillfaller sedan den efterlevande maken före gemensamma barn.

När det finns legala efterarvingar (kan vara den avlidnes och den efterlevande makens gemensamma barn) begränsas den efterlevande makens arvsrätt av reglerna om efterarv vilket innebär att den efterlevande maken kan förfoga över egendomen med fri förfoganderätt. Det innebär att den efterlevande maken under sin livstid fritt får använda arvet efter den andra maken förutom att genom eget testamente inskränka legala efterarvingars rätt till arv. En kvotberäkning görs för att fastställa hur stor del som är föremål för efterarv och som efterlevande make innehar med fri förfoganderätt, se 3 kap. 2 § ÄB.

Efterarv innebär att den avlidnes arvsberättigade barn får ut sitt arv efter den avlidne när den efterlevande maken också avlider. Efterarvet beräknas således slutligen när båda makarna avlidit.

Vad gäller i ditt fall?
Om du avlider kommer en bodelning göras mellan dig och din make. Din make kommer erhålla hälften av egendomen genom bodelning och hälften av egendomen som ett arv med fri förfoganderätt. Om din make senare avlider kommer hälften av dödsboet tillfalla er gemensamma dotter som ett efterarv efter dig. Observera att din make under denna tid har möjligheten att fritt använda arvet efter dig och kapitalet kan både öka och minska under denna tid. Resterande del fördelas mellan din makes båda barn om inget annat föreskrivs i testamente. Sammanfattningsvis innebär det att 75 % tillfaller er gemensamma dotter och 25 % tillfaller din bonusdotter.

Annat som kan vara bra att tänka på
När det finns bröstarvingar som är särkullbarn har dessa alltid rätt att begära ut sin laglott direkt om din make skulle avlida, dvs. hälften av det totala arvet, se 7 kap. 1 § ÄB. Du skriver att ni äger en bostad av ett högt värde och risken finns att du inte har möjlighet att bo kvar om din bonusdotter begär ut sin laglott. För att få sitta i orubbat bo när särkullbarn är inblandade behöver ni upprätta ett testamente där det stadgas att den efterlevande maken ska ärva före särkullbarnet. I testamentet uttrycks då en önskan om att barnet ska vänta med att begära ut sitt arv. Det finns även möjlighet att i testamentet införa ett påtryckningsmedel som innebär att om barnet begär ut sin laglott direkt kommer barnet senare inte ärva resterande del. Om barnet däremot avvaktar med att begära ut sin laglott erhåller barnet istället hela arvslotten när du senare avlider. Om särkullbarnen godkänner detta kan den efterlevande maken sitta i orubbat bo. Särkullbarnet har dock fortfarande enligt lag rätt att kräva ut sin laglott, man får alltså hoppas på att denne väljer att respektera er önskan.

Gällande livförsäkringar med förmånstagare är huvudregeln att försäkringen inte ska ingå i den avlidnes kvarlåtenskap. Försäkringsbeloppet tillfaller således förmånstagaren direkt och ingår inte i bouppteckningen. Det innebär att ett belopp som betalas ut från din försäkring till din make senare kan komma att påverka din makes dödsbos värde och att er gemensamma dotter erhåller ett högre belopp då hon ärver 75 % av din makes kvarlåtenskap. Andra regler kan gälla för olika typer av livförsäkringar. 

Jag hoppas du har fått svar på din fråga! Behöver ni hjälp med att upprätta ett testamente är du varmt välkommen att boka en tid hos våra erfarna familjejurister på ett kontor nära dig, det kan du göra här. Det kan vara bra att upprätta ett testamente som klart uttrycker er vilja för att säkerställa att er önskan efterlevs. Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.