Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Oskiftat dödsbo

Hej! Undrar i vilken ordning man ärver. Min mormor dog för ca 40 år sedan, huset hon bodde i då hyrde hon. Därefter har min mamma och hennes syskon sedan fortsatt att hyra stugan, det är deras föräldrahem och alla syskonen har vuxit upp där. Mormors pengar värdesaker porslin mm delades upp då lika till alla syskonen. Alla möbler och lite saker i uthusen fick vara kvar inget av värde men minnen efter deras föräldrar. Nu när en del av syskonen är borta de övriga är gamla så skall allt delas upp, innan nästa generation skall fortsätta att hyra stället. Då undrar jag hur delningen skall gå till? Skall man dela upp i lika många högar som syskonen var från börja eller är det på de som finns kvar i livet ? När de har delat förut så har de delat en hög även för det syskon som är borta. Jag har även en kusin som växt upp hos min mormor för att hennes mamma var sjuk och inte kunde ta hand om henne. Så mormor gjorde det istället men bara som barnbarn. Så frågan är hur kvarvarande saker skall delas och vem som har rätt till saker ? Vilken rätt har min kusin till delning och bestämmande? Om min mamma och hennes kvarvarande syskon vill skänka något till ett hembygdsmuseum har de rätt att göra det eller skall de bortgångnas syskons barn var med och godkänna det? Tack på förhand.

Rådgivarens svar

2019-08-30

Hej, stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Vad gäller i ditt ärende?

Utgångspunkten är att när en person går bort så ska dennes barn få lika stora andelar av kvarlåtenskapen, såvida det inte finns något testamente med annan innebörd, 2 kap 1 § 2 st ärvdabalken (ÄB). När kvarlåtenskapen har fördelats till arvingarna så upplöses dödsboet. I ditt fall har däremot arvskiftet inte slutförts. Det finns ingen generell regel om att arvet ska fördelas inom viss tid. I princip kan alltså ett dödsbo finnas kvar hur länge som helst. Om all egendom som finns i husen tillhört din mormor är utgångspunkten att egendomen ska fördelas till alla hennes barn, även de som nu har gått bort. Deras barn träder i deras ställe, 2 kap 1 § 2 st ÄB.

Det kan dock vara svårt att klarlägga vem som äger lösöret, dvs. möblerna och de övriga sakerna som finns i husen. Om ni alla är överens om att det är saker från din mormor som ska fördelas jämnt till alla syskon, även de som avlidit, så borde inga problem uppstå. Men det kan vara så att någon av dina kusiner hävdar att viss egendom har köpts av denne och aldrig tillhört din mormor. Om ni inte kan komma överens så är min rekommendation att ni tar hjälp av en boutredningsman. En boutredningsman ska utreda dödsboet och upprätta bouppteckning.

För att en dödsbodelägare ska kunna vidta åtgärder rörande dödsboets egendom krävs samtycke mellan dödsbodelägarna. Ett syskon kan således inte skänka bort dödsboets egendom mot övriga syskons vilja, se 18 kap 1 § ÄB.

Om du vill gå vidare med ditt ärende

Om du vill har hjälp med att genomföra arvskifte kan du kontakta någon av våra jurister: https://familjensjurist.se/vara-tjanster/arvskifte/

Med vänlig hälsning

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.