Jag har ett gammalt medlemskap och bosparande i HSB. Min man har fullmakt för kontot sedan 2014. Vad händer om jag dör, får han överta mitt bosparande? Vi har inga gemensamma barn (min man har en son). Det kan vara viktigt då vi båda är 77 år nu och vad som helst kan hända. Dessutom bor vi i hus nu och det kan bli aktuellt med lägenhet.
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Överlåtelse av bospar samt arvsregler
Enligt 6 § i HSB:s bosparregler som gäller från 1 januari 2020 kan ett bosparande i HSB kan överlåtas till en make även genom bodelning, arv och testamente. En mottagare måste, enligt samma paragraf, vara medlem i en HSB-förening innan överlåtelse kan ske.
Vid ett dödsfall ska en bouppteckning ska göras, 20 kap. 1 § ärvdabalken. När delar av eller hela arvet ska tillfalla någon annan än den efterlevande maken kan även en bodelning företas då boet företräds av fler än den efterlevande maken. Vilka som är dödsbodelägare regleras i 18 kap. 1 § ärvdabalken. Om den som avlidit inte efterlämnar en make eller barn är arvingar i andra eller tredje arvsklassen, alltså föräldrar, syskon, morföräldrar och föräldrars syskon, dödsbodelägare.
För att säkerställa att viss egendom tillfaller en viss person eller för att tillerkänna en person all eller en andel av kvarlåtenskapen kan ett testamente upprättas. En person som har rätt till hela eller del av kvarlåtenskapen är en universell testamentstagare, 11 kap. 10 § 2 st. ärvdabalken. En universell testamentstagare är också en dödsbodelägare, 18 kap. 1 § ärvdabalken. För att ett testamente ska vara giltigt finns vissa formkrav, bl.a. att det upprättas skriftligen med två vittnen, 10 kap. 1 § ärvdabalken.
Vad gäller i din situation?
Enligt den information som finns tillgänglig i 6 § i HSB:s bosparregler bör alltså ditt bosparande kunna överlåtas till din make vid din bortgång. HSB har en blankett för överlåtelse av bosparande som du kan hitta här som även innehåller information om vad som krävs samt vilka dokument som ska bifogas för att en överlåtelse ska kunna ske vid bodelning, arv eller testamente. Under rubriken bodelning, arv eller testamente sägs att i fall där det finns fler dödsbodelägare krävs fullmakt från samtliga med godkännande av överlåtelsen. Då du efterlämnar en make är inte eventuella arvingar såsom exempelvis dina föräldrar eller syskon dödsbodelägare. Dock behövs ett godkännande från universella testamentstagare, om sådana finns.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Behöver ni ytterligare rådgivning kan ni läsa hur familjens jurist kan hjälpa er här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.