Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Påverkar vårt äktenskapsförord vårt inbördes testamente?

Hej, Jag och min fru har ett äktenskapsförord. Vi har också ett inbördes testamente. I Testamentet har vi skrivit "Vi äkta makarna J och S förordnar härmed som vår yttersta vilja och testamente att den av oss som överlever den andre skall med full äganderätt erhålla all den avlidnes kvarlåtenskap. Efter bådas vår död skall den egendom som finnes med äganderätt tillfalla och delas lika mellan S döttrar" Vår fråga är om äktenskapsförordet kommer att krångla till vår avsikt i testamentet? Vi vill ju att det ska bli som det står i testamentet.

Rådgivarens svar

2023-03-31

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om relationen mellan testamente och äktenskapsförord. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i äktenskapsbalken (ÄktB) samt ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation.

Bodelning efter ena makes död och äktenskapsförordets påverkan

Ett äktenskap upplöses om ena maken dör, 1 kap. 5 § ÄktB. När ett äktenskap upplöses ska en bodelning upprättas, 9 kap. 1 § ÄktB. När bodelningen är klar kan arvet skiftas, 23 kap. 1 § 2 st. ÄB. Det är alltså först när bodelningen är klar som man vet hur stor den avlidnes kvarlåtenskap är och därmed också hur mycket som kan delas ut till eventuella arvingar och testamentstagare.

Det som ingår i bodelningen är giftorättsgods, 10 kap. 1 § ÄktB. Med giftorättsgods avses makarnas egendom som inte är enskild egendom, 7 kap. 1 § ÄktB. Enskild egendom är till exempel egendom som till följd av äktenskapsförord är enskild eller egendom som en make har ärvt med villkoret att den ska vara mottagarens enskilda, 7 kap. 2 § ÄktB.

Äktenskapsförord är det enda sättet som makar sinsemellan kan förordna vad som ska vara någon makes enskilda egendom. Det reglerar alltså endast hur egendom ska behandlas vid en bodelning, inte hur ett arv ska fördelas. Bodelningen kan dock påverka fördelningen av arvet.

Efterlevande makes arvsrätt och särkullbarns arvsrätt

Om arvlåtare (den som avlidit) var gift ska kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken, 3 kap. 1 § ÄB. Det innebär att makes arvsrätt har företräde framför gemensamma barns arvsrätt. De gemensamma barnen får vänta på att efterlevande make avlider innan de får ut sitt arv.

Särkullbarn (barn som endast den ena maken är förälder till) har, från skillnad till gemensamma barn, rätt att få ut sitt arv direkt efter att deras förälder avlidit, 3 kap. 1 § ÄB. Särkullbarn har rätt till deras laglott, vilket är hälften av arvslotten, 7 kap. 1 § ÄB. Om ett testamente inskränker på särkullbarnens laglott kan de begära jämkning av testamentet i syfte att få ut sin laglott, 7 kap. 3 § ÄB.

Din situation

Sammanfattningsvis har testamente och äktenskapsförord två olika funktioner. Äktenskapsförordet är ett civilrättsligt instrument som reglerar uppdelningen av ert inbördes egendomsförhållande när äktenskapet upphör. Testamentet reglerar hur kvarlåtenskapen ska fördelas efter en persons död. Efter att en person avlider görs först en bodelning där eventuellt äktenskapsförord ska beaktas. Bodelningen kan i sin tur påverka fördelningen av kvarlåtenskapen. Beroende på vem som avlider först kan utfallet bli olika.

Om du avlider först

Först görs en bodelning. I bodelningen ingår giftorättsgodset, dvs egendom som inte är enskild genom ert äktenskapsförord. Efter bodelningen fördelas arvet. Ett testamente har som huvudregel företräde framför den legala arvsordningen i ÄB med undantaget för laglotten. Utifrån din fråga förstår jag det som att du inte har några barn varför hela arvet skulle tillfalla S med full äganderätt enligt testamentet. Efter S avlider kommer hennes döttrar dela på kvarlåtenskapen.

Om din maka avlider först

Om i stället S avlider först kan äktenskapsförordet få en större påverkan. Det gäller om t ex. majoriteten av er egendom görs till S:s enskilda. Om S dör först kommer den enskilda egendomen undantas från bodelningen och i stället fördelas enligt arvreglerna och testamentet mellan dig och hennes barn. Från bodelningen kommer sedan hälften av giftorättsgodset att tillfalla dig medan den andra hälften kommer att delas mellan dig och S:s barn. Anledningen till detta är att S:s barn har rätt till sin laglott direkt efter att S avlider. Testamentet får inte inskränka på deras laglottsrätt. Den delen av arvet som inte inskränker på laglotten kommer att tillfalla dig med full äganderätt i enlighet med testamentet. Hennes barn kan därmed få en större del av arvet om majoriteten av er egendom har gjorts till S:s enskilda jämfört med om egendomen inte har gjort till S enskilda.

Rekommendation

Utfallet beror alltså på vem som avlider först och exakt vad som regleras i ert äktenskapsförord. För att få ett mer exakt svar på din fråga kan det därför vara bra att boka tid med en av våra jurister, som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter som är relevanta i just din situation. Du kan boka en tid med en jurist här.


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.