Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Räkna av förbättringsutgifter på hus vid arvsskifte

Hej, jag har förstått det sån att vid arvskifte skall fastigheten värderas efter marknadsvärdet på fastigheten och att diverse avdrag bör göras så som bl a förbättringskostnader. När det gäller förbättringar undrar jag följande: Vad räknas som förbättringar? Hur långt tillbaka i tid kan man ta med eventuella förbättringar? Vilken slags dokumentation på förbättringar krävs ? Vem godkänner evt dokumentation på förbättringarna ? Skall dessa sändas in någonstans? En annan ting jag undrar över är hur man enklast får tag på inköpspriset på fastigheten? Detta gäller ett hus byggt på 70-talet. Det var väldigt problematiskt att få hämtat ut information om inköpspris på Lantmäteriet. Vet ni om man kan finna denna informationen någon annanstans? Tusen tack på förhand.

Rådgivarens svar

2022-03-06

Hej, stort tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Jag kommer att börja med att redogöra för grunderna för avdrag vid bostadsförsäljning och sedan gå in på frågorna som gäller inköpspriset. Jag avslutar med att ge min rekommendation för hur du kan gå till väga. 

Vad räknas som förbättringar?

Förbättringsutgifter är de utgifterna du haft som har förbättrat bostaden. En förutsättning för att de ska få tas med (och sen dras av från kapitalvinsten) är att utgifterna minst uppgår till 5000 kr på ett år och att reparationen eller underhållet har gjort att bostaden är i bättre skick vid försäljningen än vid köpet. Skatteverket har en bra sammanfattning över vad du får dra av och inte. Reglerna om förutsättningar för avdrag finns i inkomstskattelagen (45 kap 11 - 12 §§ IL).

Hur lång tid tillbaka i tid kan man ta med förbättringar? 

Utgifter för reparationer och underhåll får endast dras av om man haft de under samma år som försäljningen sker eller inom de senaste fem åren. Om det rör sig om utgifter för grundförbättringar finns däremot ingen tidsbegränsning.

Man delar alltså upp sina förbättringar i:

-       Grundförbättringar, eller 

-       Reparation och underhåll 

Du kan läsa mer om vad som anses vara grundförbättringar här och vad som anses vara reparation och underhåll här.

Vilken dokumentation krävs? 

Normalt krävs att man kan visa kvitton eller fakturor på de utgifter man vill kunna dra av. Det finns dock inget absolut krav, av tidigare rättsfall kan man läsa att det i vissa fall har gått att styrka sina utgifter med annan bevisning. Denna bedömning sker från fall till fall men verkar inte alltid leda till framgång. Kvittot eller fakturan har ansetts viktig både eftersom den avser beloppet men också eftersom den fastställer vilket år förbättringen har skett. Av Skatteverkets hemsida framgår det att foton, ritningar, kontoutdrag eller bygglovshandlingar kan styrka utgifterna.

Hur ser proceduren ut? 

Du bör först och främst samla ihop dina kvitton och fakturor för de år som renoveringarna har uppgått till mer än 5000 kronor. På Skatteverkets hemsida finns en tjänst där du kan räkna ut hur mycket avdrag du kan göra. Du kan också räkna ut dina avdrag utan tjänsten, men du måste då veta skillnaden mellan grundförbättringar och reparationer och underhåll för att räkna rätt.

Hur tar jag reda på inköpspriset?

Det är Lantmäteriet som genom sitt fastighetsprisregister ska kunna bistå dig med uppgiften om vad bostaden är inköpt för. 

Sammanfattning och rekommendation

Jag rekommenderar dig att leta rätt på de kvitton du kan hitta och fundera över vilka års renoveringar som kan överstiga 5000 kr per år. På Skatteverkets hemsida finns många bra hjälpmedel för att lättare se skillnaden mellan grundförbättringar och reparation och underhåll. Du kan också vända dig till dem om fler frågor dyker upp. Avseende inköpspriset är det Lantmäteriet som ska tillhandahålla dig det. 

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor! Om du har fler frågor är du mer än välkommen att återkomma. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.