Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Räkningar efter bortgång

Min pappa har gått bort och har sambo.
Våran info är att alla räkningar i hans ska man inte betala förens bouppteckningen är klar.
Hur gör man med hyran? Den står i hans namn på avin men båda är skrivna på adressen.
 

Rådgivarens svar

2020-10-01

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en allmän redogörelse för din situation samt praktiska tips om hur ni kan gå vidare.

Räkningar i bortgångnas namn

Precis som du skriver så ska man ju som anhörig inte betala alla den bortgånges räkningar. Dessa ska istället förvaltas av dödsboet som sedan tar upp dem som skulder i bouppteckningen som räknas av mot din kvarvarande tillgångar. Beroende på vilken typ av räkning det är fråga om gäller dock lite olika regler.

Abbonemang, prenumeration eller autogiro

Är det i fråga om räkningar från abbonemang, autogiro eller någon form av prenumeration kan du som anhörig däremot säga upp dessa förbindelser genom att kontakta avsändaren direkt. Medan vissa aktörer är kopplade till Statens personadressregister och således får uppgift direkt från Skatteverket om dödsfallet, är vissa inte det och låter alltså därför räkningarna komma framtills någon anhörig har meddelat dem. För att kunna säga upp sådanna förbindelser krävs det dock att du har ett dödsbevis från Skatteverket med släktutredning som visar att du är hans barn samt eventuellt fullmakt från övriga dödsbodelägare (alltså andra arvingar). Kontakta Skatteverket för att begära ett dödsfallsintyg med släktutredning, och om du behöver hjälp med att upprätta fullmakt från övriga dödsbodelägare skulle jag rekommendera dig att kontakta en jurist, exempelvis erbjuder Familjens Jurist hjälp med just fullmakter.

Hyran

Som anhörig kan du däremot ha rätt att betala löpande räkningar som är ställda till den avlidne eller dödsboet, exempelvis hyra, avgift för bostadsrätt, el eller telefon. Även begravningskostnader får betalas från den avlidnes tillgångar. Jag skulle rekommendera dig att kontakta din pappas bank direkt för att höra efter vad de har för regler för detta. Se även till att ha dödsfallsintyg med släktutredning samt eventuella fullmakter som har angetts ovan i detta sammanhanget. 

I och med att din pappa hade en sambo så är det ju dock möjligt att denne önskar bo kvar i bostaden och ta över hyran. Be i så fall sambon kontakta hyresrättsföreningen för att meddela att hyran numera ska gå direkt till sambon. Om inte sambon stod på förstahandskontraktet kan det dock vara så att föreningen har speciella regler om rätten att överta bostaden, så be denne att kolla upp vad som gäller med föreningen. Vad gäller sambos i övrigt så ärver de inte varandra, men kan tilldelas arv i samband med testamente eller efterlevandeförsäkring. 

Förutom dessa löpande räkningar bör dock din pappas konton och tillgångar inte röras förrän bouppteckningen är registrad, detta eftersom att bouppteckningen ska göra med utgångspunkt i de egendomsförhållanden då dödsfallet inträffades. Notera att det är ni som dödsbodelägare som har ansvar över att bouppteckningen blir gjord och att den bör skickas in till Skatteverket inom 4 månader efter dödsfallet, se mer info på Skatteverkets hemsida. Skulle ni behöva hjälp med bouppteckningen är ni även självklart välkomna att kontakta våra jurister på Familjens Jurist som kan hjälpa er med detta. 

Sammanfattning och råd till handling

Med andra ord det lite att tänka på. Vad ni ska börja med är dock att beställa ett dödsfallsintyg med släktutredning hos Skatteverket så att du kan ta kontakt med banker och övriga aktörer i din pappas ställe. Finns det fler dödsbodelägare behövs även en fullmakt från dessa, vilket Familjens Jurist kan hjälpa till att upprätta om ni skulle känna er osäkra. När dödsfallsintyget och eventuella fullmakter är ordnade bör du säga upp abbonemang, prenumerationer och autogiro genom att kontakta avsändarna direkt.

Vad gäller hyran så kan denna för samma månad som dödsfallet skedde betalas från din pappas bankkonto. Kontakta då banken för att få detta att ske. Önskar sambon överta lägenheten bör denne kontakta sin hyresrättsförening för att se vad som gäller. Glöm inte bort att bouppteckningen också bör vara gjord inom 4 månader efter dödsfallet, men man kan ansöka om anstånd, och att en jurist kan hjälpa till med detta. Vill du ha övrig information kan jag rekommendera Skatteverkets vägledning "när en anhörig dör" samt webbsidan Efterlevandeguiden där Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har samlat ihop information till anhöriga till bortgångna. 

Hoppas du fick svar på din fråga och välkommen att kontakta oss på Fråga Juristen utifall en ny fråga skulle dyka upp! 

 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.