Hej
Har varit på bouppteckning då min exman avlidit (har en 17 årig son därför var jag på den).
Undrar om man kan "fuska" med den?
Jag frågade om man kunde få kopior av bankutdrag och ett privat lån han tagit av en person. Boupptecknaren sa att man inte fick det nu, men jag förstod inte om man kunde få det sen när det var inskickat till skatteverket?
Undrar även om huset dem ägde ska värderas inför en bouppt. Det var endast taxeringsvärdet som togs upp?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om möjligheten att få ut bouppteckningen
När någon har avlidit ska en bouppteckning förrättas, vilket innebär att man går igenom alla tillgångar och skulder som den avlidne hade. När bouppteckningen är färdig registreras den hos skatteverket.
Om man vill ta del av bouppteckningen för att t.ex. kontrollera att allt har gått rätt till, kan man vända sig till skatteverket och begära ut en kopia på bouppteckningen. Bouppteckningen är en allmän handling, och enligt 2 kap. § Tryckfrihetsförordningen innebär detta att var och en har rätt att ta del av handlingen. Om en person skickar in en begäran till skatteverket om att få ut en bouppteckning, har skatteverket en skyldighet att genast lämna ut denna. För att en handling ska vara allmän i lagens mening krävs dock att den har inkommit till myndigheten (i det här fallet skatteverket). Det innebär att bouppteckningen inte är en allmän handling innan den har kommit in till skatteverket, och man har alltså inte rätt att begära ut den från t.ex. förrättningsmännen som sköter bouppteckningen.
Värdering av fastighet i bouppteckning
När en fastighet ska värderas i en bouppteckning är utgångspunkten att det är marknadsvärdet som ska användas. Marknadsvärdet utgörs av vad fastigheten rimligen skulle vara värd vid en försäljning. Från värdet brukar man räkna av eventuell oskattad vinst som hade uppstått vid försäljning och försäljningskostnader såsom kostnad för mäklare. Dock så är det tillåtet att istället använda taxeringsvärdet, om det är vad dödsbodelägarna vill. Skatteverket godtar alltså bouppteckningen även om taxeringsvärdet har använts. Det finns då troligen inte så mycket en enskild dödsbodelägare kan göra om den inte håller med om värderingen.
Din situation
Ifall du vill kontrollera att allt har gått rätt till i bouppteckningen, kan du begära ut bouppteckningen från skatteverket så fort den har inkommit till myndigheten. Eftersom bouppteckningen är en allmän handling har skatteverket då en skyldighet att lämna ut den. Du kan skicka in en begäran om att få ut bouppteckningen här.
Huvudregeln vid värdering av en fastighet i bouppteckning är att marknadsvärdet ska användas. Skatteverket godtar emellertid ändå bouppteckningar där taxeringsvärdet har använts. Om förrättningsmännen och de andra dödsbodelägarna är överens om att det är taxeringsvärdet som ska användas, finns det därmed inte så mycket att göra om du inte håller med om detta.
Hoppas du har fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.