Hej Juridik till alla.
Min far avled för ett par månader sedan och vi (jag och min syster, ända barn) undrar hur man skall göra med pappas aktie portfölj värde runt 600,000,00SEK.
Skall de säljas, skattas och delas upp eller man kan för över aktierna till 50% mig 50% min syster och skatta vid senare försäljning? Jag har samma bank som Pappa, systern har annan bank.
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan ska jag redogöra för vad som gäller i ditt fall.
Vid fördelning av dödsbos tillgångar är det möjligt att antingen sälja värdepappersinnehavet eller fördela och överlåta innehavet till er dödsbodelägare.
Väljer ni att sälja innehavet och därefter fördela tillgångarna innebär det att eventuell kaptialvinstskatt ska betalas nästkommande år av dödsboet. Ett tips är i sådana fall att avvara ett konto i dödsboets namn med uppskattat kapital för kommande skatteinbetalning. Om ni däremot väljer att överta värdepapprena byter aktierna ägare och ni övertar anskaffningsutgiften. Det innebär att när ni dödsbodelägare, var för sig, senare väljer att avyttra tillgångarna betalar ni eventuell kapitalvinstskatt. Det är möjligt att överföra innehavet mellan olika banker, dock krävs ofta ett motsvarande värdepapperskonto hos mottagaren. Saknar du och din syster sådant konto rekommenderar jag att ni vänder er till era respektive banker.
Sammanfattningsvis är båda alternativen möjliga för er och du och din syster får helt enkelt komma överens om vad som passar er bäst. Jag hoppas du har fått svar på din fråga och önskar dig lycka till! Behöver ni hjälp med att upprätta bouppteckning eller genomföra ett arvskifte är ni varmt välkomna att boka en tid med våra jurister, det kan ni göra här.
Med vänlig hälsning,
Maria Juhlin
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.