Jag har en bror. Vår mor vill sälja sitt hus till min son. Min bror har 4 barn. Jag har 2 barn. Huset är värderat till 1,4miljoner. Hon vill sälja det till honom för 900 000. Kan hon sälja till min son till det pris hon vill? Kan det ställa till det vid arvskiftet efter henne?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Försäljningspris
Vid försäljning av fast egendom finns det inget hinder mot att ägaren säljer egendomen till ett pris som är lägre än marknadsvärdet. Detta bestämmer ägaren själv. Det finns dock en risk att det kan ses som förskott på arv.
Förskott på arv
Vad är förskott på arv?
Förskott på arv regleras i ärvdabalken (ÄB). Gåvor som en avliden person har gett sina bröstarvingar under sin livstid ska ses som ett förskott på arv, om inte givaren har uttryckt att gåvan inte ska ses som förskott på arv, ÄB 6 kap. 1 §. Med gåva avses inte endast rena gåvor. Begreppet kan även omfatta andra dispositioner av benefik karaktär, till exempel försäljning av egendom till underpris. Att en gåva utgör ett förskott på arv innebär att gåvans värde ska läggas till i kvarlåtenskapen efter den avlidne, vid beräkningen av arvs- och testamentslotter, ÄB 6 kap. 5 §. I praktiken innebär det att bröstarvingen som fått gåvan har rätt till en mindre del av arvet (eller inget arv alls), och de övriga arvingarna får mer.
Har gåvan getts till en bröstarvinge?
Huvudregeln att en gåva ska räknas som förskott på arv gäller gåvor till bröstarvingar. En arvlåtares bröstarvingar är dennes barn, ÄB 2 kap. 1 §. Om ett barn till arvlåtaren har dött så kan det avlidne barnets barn vara bröstarvingar, det vill säga arvlåtarens barnbarn. Om barnbarnets förälder lever kan en överlåtelse från morföräldern till barnbarnet alltså inte utgöra förskott på arv. För gåvor till andra än bröstarvingar gäller motsatt huvudregel. Dessa ska inte ses som förskott på arv så länge inte givaren visat att den vill att den vill det.
Förstärkt laglottsskydd
Beroende på omständigheterna kan även det förstärkta laglottsskyddet vara relevant. Detta regleras i ÄB 7 kap. 4 §. Bestämmelsen har betydelse när en arvlåtare har givit någon en gåva i ett syfte som är att jämställa med testamente, till exempel då arvlåtaren är döende eller tror att den snart ska dö. Den tillämpas även i situationer då givaren fram till sin död har kvar nyttan av den bortgivna egendomen, till exempel genom att denne behåller nyttjanderätt till en bortgiven fastighet. Även här kan försäljning till underpris räknas som en gåva. Tillämpas förstärkt laglottsskydd så innebär det att gåvan räknas in i kvarlåtenskapen vid beräkningen av arvingarnas laglotter. Skillnaden mot förskott på arv är att det förstärkta laglottsskyddet innebär att den som har fått gåvan kan bli återbäringsskyldig.
Er situation - sammanfattning
Din mor kan välja att sälja fastigheten till underpris. Det finns en risk att mellanskillnaden mellan marknadsvärdet och köpeskillingen kan komma att ses som ett förskott på arv. Den risken är dock inte särskilt stor om du lever vid gåvotillfället. För att försäkra sig om att mellanskillnaden inte avräknas som förskott på arv kan din mor uttrycka detta i samband med överlåtelsen, till exempel i köpehandlingen.
Även det förstärkta laglottsskyddet kan bli aktuellt om syftet med överlåtelsen kan likställas med ett testamente. Jag känner inte till tillräckligt med omständigheter för att avgöra om så är fallet i er situation.
Rekommendation
Vid överlåtelse av fastighet måste det upprättas en överlåtelsehandling. Denna måste uppfylla vissa formkrav. Jag kan rekommendera att ni tar kontakt med jurist för att se till att allting blir som ni önskar. Ni kan boka tid med någon av våra duktiga jurister här. Dessa kan även ge vidare rådgivning i andra frågor.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.