Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Sambo - Orubbat bo?

Ska köpa hus och bli sambo och vi vill garantera att vi kan bo i orubbat bo om den ena avlider före den andra eller tills den kvarlevande väljer att sälja huset. Hur går vi tillväga? Är detta möjligt?

Rådgivarens svar

2018-05-23

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Frågor om samboförhållanden regleras i sambolagen. Arvsfrågor regleras i sin tur i ärvdabalken.

Fördelning av arv vid en sambos frånfälle
Sambor ärver inte av varandra. Vid den ena sambons frånfälle ärver istället dennes barn eller andra släktingar (se kapitel 2 i ärvdabalken).

Sambors gemensamma bostad och bohag som har införskaffats för deras gemensamma användning utgör samboegendom (3 § sambolagen). Om ett samboförhållande upphör på grund av dödsfall, ska den sammanlagda samboegendomen fördelas i en bodelning om den efterlevande sambon begär detta (8 § sambolagen).

Om samborna samäger bostaden kommer då hälften av bostadens värde att listas som den kvarlevande sambons och hälften som den avlidnes i bodelningen. Efter avräkning av eventuella skulder kommer den sammanlagda samboegendomen att delas i två delar, där den ena delen tillfaller den efterlevande sambon. Den andra delen tillfaller den avlidnes dödsbo. Delningen sker genom att samboegendomen fördelas ut, eller att den ena parten löser ut den andra. Den efterlevande sambon riskerar därför att hamna i en situation där denne måste köpa ut den avlidnes släktingar för att få bo kvar i bostaden.

Om den efterlevande sambon inte begär bodelning överhuvudtaget, kommer hälften av den gemensamt ägda bostadens värde att tillfalla den avlidnes släktingar. Det kan då återigen uppstå en situation där den efterlevande sambon måste köpa ut den avlidnes släktingar för att få ensam äganderätt och kunna garantera att bo kvar i bostaden.

Testamente
Om sambor önskar ärva av varandra kan de upprätta ett testamente. Detta kan göras tillsammans (ett så kallat inbördes testamente) eller var för sig. Samborna kan då exempelvis testamentera att all eller enbart viss egendom ska tillfalla den efterlevande sambon (se kapitel 10 i ärvdabalken).

Om samborna har barn kan detta dock inte göras fullt ut. Barn är så kallade bröstarvingar och har en lagstadgad rätt att få ut sin laglott efter sin förälder (2 kap. 1 och 7 kap. 1 §§ ärvdabalken). Eventuella gemensamma barn eller särkullbarn kan därför påkalla jämkning av testamentet och få ut sin del av arvet vid sin förälders frånfälle. Risken blir därför återigen att den efterlevande sambon tvingas köpa ut den avlidnes del av bostad för att vara säker på att få bo kvar.

Arv efter makar
Om den avlidne var gift, ska dennes kvarlåtenskap tillfalla den efterlevande maken. Den avlidnes barn och släktingar kan därför inte få ut arvet efter denne förrän den kvarlevande maken dör. Det innebär att den efterlevande maken övertar bostaden med fri förfoganderätt (alltså "får sitta i orubbat bo").

Om den avlidne maken har särkullbarn, har dessa dock möjlighet att begära ut sitt arv direkt (3 kap. 1 § ärvdabalken). I sådana fall kan den efterlevande maken återigen hamna i en situation där denne måste köpa ut den avlidnes släktingar.

Sammanfattning
Om ni förblir sambor finns bara ett vattentätt sätt att garantera att den kvarlevande sambon får överta bostaden vid den andres frånfälle - nämligen att ni testamenterar bostaden till varandra och att ingen av er får barn. Om ni har eller planerar att skaffa gemensamma barn, är giftermål det enda sättet att garantera att du eller din partner får sitta i orubbat bo. Detta förutsatt att ni inte har några särkullsbarn.

Om ni inte vill gifta er, kan ni fortfarande testamentera bostaden till varandra, men eftersom era barn och framtida barn har rätt att få ut en viss del av arvet genom att påkalla jämkning av testamentet om de så behagar, så är detta inte vattentätt.

Jag hoppas att ni fick svar på era funderingar! Om ni behöver ytterligare rådgivning eller hjälp med att upprätta testamenten så är ni varmt välkomna att boka tid hos någon av Familjens Jurists erfarna jurister.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.