Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Sambos rätt till arv och värdering av egendom

Hej
Hur kan resterande saker som finns kvar i hemmet värderas efter min död och mina särkullbarn tagit det som testamentera av mig samt tagit det de vill ha så min sambo får betala för resten som finns kvar som är mina saker. Vi har samboavtal och han äger väldigt lite, flyttade in i ett helt hem samt bidragit otroligt lite med saker under den tiden han bott här.
Äger 40% av bostaden. Vill självklart att mina barn får så mycket som möjligt betalt för mina saker.

Rådgivarens svar

2020-04-18

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Bodelning & arv mellan sambor
Du nämner att ni har ett samboavtal och lite beroende på vad som står i det kan det vara så att ni avtalat bort bestämmelserna i sambolagen och rätten att begära bodelning, men jag redogör för vad som gäller utan samboavtal nedan. 

I ert fall aktualiseras bestämmelserna i sambolagen. Det som skiljer ett samboförhållande från ett äktenskap är att sambos inte ärver varandra. För att sambos ska få ärva måste samborna upprätta ett testamente till förmån för varandra. Enligt sambolagen har den efterlevande sambon däremot rätt att begära bodelning (8 § sambolagen).  En bodelning innebär att värdet av sambornas samboegendom ska fördelas lika mellan dem efter att avdrag för vissa skulder har gjorts (13 och 14 §§ sambolagen). Samboegendom är bostad och bohag (möbler, hushållsmaskiner m.m.) som införskaffats för gemensam användning (3 § sambolagen). Detta innebär att bostad och bohag som någon av samborna införskaffat innan samboförhållandet inleddes inte kommer att ingå i bodelningen. Av förutsättningarna i din fråga bedömer jag att er bostad införskaffades av dig innan ni blev sambos varför den inte utgör samboegendom och den ingår då inte i en bodelning. 

Om det står i ert samboavtal att sambolagen inte ska tillämpas på ert samboförhållande så har din sambo inte rätt att begära bodelning, och om du inte har ett testamente han har inte heller rätt att ärva något efter dig. Detta innebär att dina särkullbarn ärver allt efter dig vid ditt frånfälle, inklusive ditt lösöre i ert hem. Det vanliga i dessa situationer är då att barnen och efterlevande sambo enas om en fördelning av bohag och lösöre, och dina barn har då rätt att bestämma till vilket värde din sambo får ta över den egendom de inte vill ha. 

Om du vill att din sambo ska ärva det som dina barn inte vill ha kan du skriva detta i ett testamente, och du kan då förordna om att dina barn får bestämma vilken egendom och till vilket värde din sambo tillskiftas del av din kvarlåtenskap. 

För att se till att ditt arv fördelas på det sätt du önskar kan det vara en god idé att ta hjälp av en jurist. Det är av stor vikt att ditt testamente blir rätt formulerat och uppfyller formkraven för att det ska få den effekt du önskar. Hos Familjens Jurist kan du upprätta ett testamente online. Du kan även läsa mer om sambolagstiftning och testamente samt boka ett telefonmöte med en jurist HÄR, eller kontaka mig direkt på jessica.khonig@familjensjurist.se 

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.