Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Ska en kapitalförsäkring tas upp i bouppteckningen?

Hej
1) Räknas en kapitalförsäkring (KF) in i bouppteckningen då försäkringstagaren avlider eller kan det undvikas helt eller delvis om en tydlig förmånstagare är angiven?
2) Får en familjestiftelse vara förmånstagare till en KF och isf. behöver en speciell blankett användas eller kan blankett avsedd för personlig förmånstagare användas?
Bästa Hälsningar

Rådgivarens svar

2021-03-23

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Hur tas en kapitalförsäkring upp i en bouppteckning?

Det görs en viktig skillnad mellan försäkringar med en förmånstagare och en försäkring utan förmånstagare. Försäkringar utan förmånstagare utbetalas till dödsboet och ska skrivas in i bouppteckningen, t.ex. som ”försäkring utan förmånstagare”. 

Försäkringar med förmånstagare utbetalas till förmånstagaren, som kan vara en make, ett barn eller en annan arvinge eller egentligen vem som helst. (14 kap. 7 § försäkringsavtalslagen) En försäkring med förmånstagare ingår inte bland dödsboets tillgångar men ska ändå redovisas i bouppteckningens, t.ex. som ”övriga upplysningar”. (Skatteverkets riktlinjer)

Vem får vara förmånstagare till en kapitalförsäkring? 

Det är försäkringstagaren som får förfoga över försäkringen genom förmånstagarförordnande. (14 kap. 1 § försäkringsavtalslagen) Vanligast verkar dock vara ett krav på att det är en fysisk person som förordnas som förmånstagare. Med fysisk person menas en människa och inte t.ex. ett företag eller en förening.

Vad gäller i din situation? 

Genom att utse en förmånstagare till din kapitalförsäkring undviker du att kapitalet läggs ihop med din övriga egendom efter att du avlidit. Pengarna går direkt till förmånstagaren istället för att bli en del av den kvarlåtenskap som ska arvskiftas. Däremot ska försäkring fortfarande omnämnas i bouppteckningen.

Rekommendation: 

Vill du ha personlig rådgivning i samband med att upprätta en bouppteckning är min rekommendation att du bokar tid med en av Familjens Jurists kunniga jurister. För detaljerade regler om en aktuell försäkring och möjliga ändringar av förmånstagare rekommenderar jag dig istället att ta kontakt direkt med din bank. 

Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.