Min hustru avled i december och jag insamlar nu uppgifter till bouppteckningen. Ska mina privata pensionsförsäkringar ingå i kvarlåtenskapen och tas upp som tillgång i bouppteckningen?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer att redogöra för vilka regler som aktualiseras i fråga om bouppteckning och pensionsförsäkringar. Regler om bouppteckning och bodelning som gift finns i ärvdabalken och äktenskapsbalken.
Boutredning och bouppteckning
När en person avlider behöver det göras en boutredning för att utreda vad det finns för tillgångar och skulder. En bouppteckning ska sedan göras inom tre månader och ges in till skatteverket inom en månad efter den har upprättats (20 kap. 1 och 8 §§). I bouppteckningen ska tillgångar och skulder antecknas som de var vid dödsfallet, samt tillgångarnas värde och skuldernas belopp (20 kap. 4 §). Som gift ska båda makarnas tillgångar antecknas för sig och värderas. Innan ett arvskifte behöver det även göras en bodelning.
Vad som undantas en bodelning
Makars enskilda egendom ska inte ingå i en bodelning. Det gäller även rättigheter som inte kan överlåtas och är av personlig art ska inte ingå i en bodelning (10 kap 3 §). Det är fallet med en rätt till pension enligt pensionssparavtal enligt lagen om individuellt pensionssparande. Det gäller även en rätt till pension som den efterlevande har p.g.a. en försäkring om det belopp som ska betalas ut ska beskattas som inkomst. Har någon av makarna enskild egendom som inte ska omfattas i en bodelning ska det anges i bouppteckningen varför egendomen undantas, exempelvis att egendomen är enskild genom förordnande i testamente (20 kap. 4 § 2 st.).
Din fråga och rekommendation
Om dina privata pensionsförsäkringar vid utbetalning beskattas som inkomst eller om sparandet omfattas av lagen om individuellt pensionssparande så ska det inte tas upp som en tillgång i bouppteckningen. Det ska dock anges i bouppteckningen att det finns och varför det undantas. Skulle du önska hjälp med dödsboförvaltning eller bouppteckning kan våra erfarna jurister på Familjens Jurist hjälpa till. Du kan boka tid här eller läsa mer om dödsboförvaltning och bouppteckning hos Familjens Jurist.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Uppstår det ytterligare frågor är du givetvis välkommen att ställa en fråga igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.