Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Ska ett särkullbarn underteckna bouppteckningen?

Hej. Jag undrar om särkullbarn skall vara med och UNDERTECKNA bouppteckningen?
 

Rådgivarens svar

2021-01-03

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.  

För den här situationen är det ärvdabalken (ÄB) som är tillämplig.

Bouppteckning

En bouppteckning ska förrättas senast 6 månader efter att någon har avlidit, 20 kap 1 § ÄB. Vid förrättningen ska den avlidnes tillgångar och skulder gås igenom. Samtliga delägare ska i god tid kallas till förrättningen. Den avlidens efterlevande make eller sambo ska alltid kallas.

Enligt 20 kap 6 § ÄB ska den som vårdar egendomen eller i övrigt bäst känner till boet såsom bouppgivare lämna uppgifter om boet. Varje delägare eller efterlevande make eller sambo ska på anmaning lämna uppgifter till bouppteckningen.

Bouppgivaren (vanligtvis en efterlevande make eller sambo) ska på handlingen teckna en försäkran på heder och samvete att uppgifterna till bouppteckningen är riktiga och att inga uppgifter avsiktligt utelämnas. Dessutom ska förrättningsmännen underteckna att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd.

Din situation

Ett särkullbarn ska inte skriva under bouppteckningen. Endast bouppgivaren samt förrättningsmännen ska skriva under. Samtliga dödsbodelägare ska dock kallas till förrättningen.

Om du behöver ytterligare hjälp i frågan rekommenderar jag att du kontaktar Familjens Jurist som är mycket kunniga på frågor om bouppteckning.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.