Hej. Min man har avlidit och vi ska inom kort göra en bouppteckning. Min man har ett barn sedan tidigare och vi har ett gemensamt barn. Ska mina privata tillgångar såsom sparpengar, egendom, tillgångar etc tas med i bouppteckningen? Vi hade livförsäkring på varandra och jag förväntar mig en utbetalning, ska utbetalning av livförsäkring tas med i bouppteckningen? Om mina privata tillgångar ska redovisas, är det då hur det såg ut på dödsdagen?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag uppfattar det som att ni var gifta och kommer utgå från detta i mitt svar. Din fråga handlar om upprättande av en bouppteckning. Jag kommer att gå igenom relevanta bestämmelser, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Den efterlevande makens tillgångar och skulder i bouppteckningen
Var den avlidne gift så ska båda makarnas tillgångar och skulder var för sig antecknas och värderas. Även enskild egendom och sådan rättighet som enligt 10 kap. 3 § äktenskapsbalken ska vara undantagen från bodelning ska antecknas i bouppteckningen. Det är den efterlevande makens tillgångar på den avlidnes dödsdag som ska antecknas. Enligt Skatteverket är det tillgångarnas marknadsvärde på dödsdagen som ska användas (20 kap. 4 § ärvdabalken). Det går att läsa mer om vad som ska antecknas och hur på Skatteverkets hemsida.
Försäkring i bouppteckningen
Hade den avlidne en livförsäkring med förmånstagare ska försäkringens värde inte ingå i den avlidnes kvarlåtenskap. Därmed ska försäkringen inte tas upp bland den avlidnes tillgångar. Dock ska försäkringen antecknas i bouppteckningen och det ska anges vem som är förmånstagare (20 kap. 5 § ärvdabalken och 14 kap. 7 § försäkringsavtalslagen). Försäkringens värdet bör även antecknas. Det går att läsa mer om försäkringar i en bouppteckning på Skatteverkets hemsida.
Din situation
Eftersom du är en efterlevande make så ska dina tillgångar och skulder antecknas i bouppteckningen efter din man. Det är dina tillgångar och skulder på din mans dödsdag som ska antecknas. Om det rör sig om en livförsäkring där du är förmånstagare så ska försäkringen inte tas upp som din mans tillgång. Däremot ska försäkringen antecknas och det ska anges vem som för förmånstagare samt vilket värde försäkringen har.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om dina tillgångar ska anges i bouppteckningen, om livförsäkringen ska antecknas samt om det är tillgångarna på dödsdagen som ska antecknas. Som efterlevande make ska dina tillgångar och skulder på dödsdagen antecknas i bouppteckningen. Livförsäkringen bör inte räknas som del i din makes kvarlåtenskap men ska antecknas.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.