Hej,de var sambos den ena avlider de har en gemensam belånad fastighet och gemensamt lösöre. Fastigheten ska säljas så fort det går. Den ena har stora skulder så den delen kommer att gå i konkurs. Nu funderar vi om det ska begäras bodelning. Vad blir skillnaden gentemot bouppteckning. Vad är mest fördel för den som är kvar?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om bodelning när en sambo avlidit. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Sambolagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Samboegendom
Samboegendom är sambornas gemensamma bostad och bohag (3 § Sambolagen). Bostad är er bostad som ni flyttat in i gemensamt. Bohag är sådant som finns i hushållet som t.ex. möbler, lampor, mattor och hushållsmaskiner. För att samboegendomen ska ingå i bodelningen krävs det att bostad och bohag har införskaffats för gemensam användning.
Vad händer när ena sambon avlider?
När den ena sambon avlider anses ett samboförhållande upphöra. Den kvarlevande sambon kan då begära att samboegendom ska fördelas genom bodelning (8 § st. 1 Sambolagen). Det innebär det att egendomen ska delas upp mellan samborna så att den kvarlevande sambon får sin del av egendomen och den avlidnes egendom kan ärvas av t.ex. dennes barn, föräldrar eller syskon.Begäran ska framställas senast ett år efter dödsfallet.
Sambor har ett minimiskydd
När en sambo avlider har den efterlevande sambon alltid rätt att få ut egendom till ett värde av minst två gånger prisbasbeloppet, vilket år 2023 motsvarar 105 000 kr (18 § andra stycket Sambolagen).
Dödsboanmälan eller bouppteckning?
Bouppteckningen ska göras inom 3 månader från dödsfallet, se 20 kap 1 § ärvdabalken. I bouppteckningen ska den avlidnes tillgångar och skulder redovisas, se 20 kap 4 § ärvdabalken. Bouppteckningen ska sedan registreras hos Skatteverket, se 20 kap 8 § ärvdabalken. Om den avlidnes tillgångar inte räcker till att täcka annat än begravningskostnader, och finns det ingen fast egendom bland tillgångarna kan en dödsboanmälan göras istället för en bouppteckning, se 20 kap 8 a § ärvdabalken. En dödsboanmälan görs av socialnämnden i kommunen.
Din situation
Utifrån din situation gäller att du kan begära bodelning efter din sambo har avlidit. Då kommer er samboegendom (er bostad och sådant som finns i bostaden) delas lika mellan er. Du måste begära bodelning inom ett år efter dödsfallet. Du alltid rätt att få ut egendom som motsvarar 105 000 kr när din sambo avlidit. Om din sambo har kvar tillgångar efter dödsfallet ska en bouppteckning upprättas. Om det inte finns tillgångar ska en dödsboanmälan istället göras.
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis har sambor alltid rätt att begära bodelning och dela på samboegendomen om ena sambon avlider. Mer om bodelning finns att läsa på Sveriges Domstolars hemsida.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.