Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Ska ny värdering göras när ärvda tillgångar på nytt ska ärvas?

Hej!

Vi är tre syskon vars pappa gick bort för tre månader sedan. Mamma gick bort för fem år sedan. Bouppteckningen efter mamma var enkel eftersom allt skulle gå till pappa: villa, bil, värdepapper samt pengar och allt lösöre värderades efter en schablonsumma per rum i villan. När nu även pappa gått bort så undrar jag om den värderingen som gjordes i mammas bouppteckning ska återanvändas - det är ju samma saker som ska värderas i pappas bouppteckning. I det läge som är nu - att vi ska dela på tillgångarna - har frågan uppstått om schablonvärdena egentligen täcker de tavlor och vapen som faktiskt finns bland lösöret.

Rådgivarens svar

2021-06-14

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med ding fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Bouppteckning och arvskifte

Dödsboet har i uppgift att upprätta en bouppteckning som visar den avlidnes tillgångar och skulder, 20 kap. 1 § ärvdabalken (ÄB). Denna ska ges in till Skatteverket. Utifrån bouppteckningen kan arvingarna sedan besluta hur arvet ska fördelas, dvs. vem som ska erhålla vilken egendom.

Fördelningen anges sedan på en arvskifteshandling som undertecknas av dödsbodelägarna. Det är genom undertecknandet av arvskifteshandlingen som arvingarna blir ägare juridiskt till sin del av arvet.

Värdering av arvet

På det stora hela saknas klara regler om hur värderingen av den avlidnes tillgångar ska ske. Det är alltså i slutändan upp till dödsbodelägarna själva att komma överens om en värdering. Vissa riktlinjer finns dock att utgå ifrån.

Enligt 20 kap. 4 § ÄB så är det dödsdagen som ska vara tidpunkten för värderingen i bouppteckningen. Det är alltså dom tillgångar som finns denna dag som ska tas med, och till det värde de har den dagen.

I vissa fall dröjer det dock en längre tid mellan dödsdagen och dagen då arvskiftet slutligt genomförs. För arvskiftet brukar därför ”dagen då boet är utrett” användas, dvs. då bouppteckningen är klar. Det finns alltså en möjlighet att ändra värderingen om det har gått så pass lång tid sedan dödsdagen att vissa värden inte längre stämmer.

Dessa riktlinjer anger som sagt endast en tidpunkt för värderingen. Vilket värde som faktiskt ska sättas på varje tillgång är fortfarande upp till dödsbodelägarna. Kan man inte komma överens eller anser det vara svårt att bedöma själv kan man anlita exempelvis en auktionsfirma för hjälp med värderingen.

Rekommendation

Utgångspunkten är som jag nämnt att en ny värdering görs vid varje dödsfall, även om vissa av tillgångarna har värderats vid ett annat tidigare dödsfall. Det är dock upp till er att avgöra värdet på tillgångarna. Det är möjligt att värdet på de tillgångar som du nämner inte har förändrats, och då behöver ingen ny värdering av dessa göras. Även om en förändring skett så är det möjligt för er att ändå använda det gamla värdet, eftersom det saknas regler som förhindrar detta.

Om ni vill ha vidare hjälp med bouppteckning och arvskifte kan jag rekommendera er att boka tid hos Familjens jurists experter på arvsrätt.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.