Vi har precis fått svar på en fråga, men skulle så gärna vilja ha ett förtydligande, så att vi vet att vi förstått rätt.
Vi är gifta. Vi har 2 gemensamma barn. Maken har ett särkullsbarn.
Jag har giftorättsgods till ett värde av 500 000:- och maken 800 000:-. Därutöver har jag enskild egendom till ett värde av 1 500 000:- Vi har inbördes testamente som anger full äganderätt.
Nu undrar vi:
1) Om jag går bort först, och maken ärver med full äganderätt, och ovanstående värden är desamma vid hans bortgång, och inget är borttestamenterat, hur blir fördelningen då, mellan makens särkullsbarn och våra gemensamma.
2) Om vi förstod svaret vi fick , så görs ingen kvotberäkning vid full äganderätt?
3) Betyder det att både hans särkullsbarn och våra gemensamma barn ärver lika stora delar, alltså 1/3-del av 2 800 000:- per barn?
4) Blir den faktiska innebörden då att särkullsbarnet indirekt ärver även mig, i det fall att jag går bort först? Men om maken går bort först så ärver våra gemensamma barn allt som finns kvar efter min bortgång, 2 583 334:- (efter att särkullsbarnet fått ut hela sitt farsarv på 216 666:- som är 1/3-del av 650 000:-) Hur hänger det ihop?
Vi har sett en tidigare liknande fråga där svaret blev av kvotberäkningen blir lika oavsett om det inbördes testamentet säger fri förfoganderätt eller full äganderätt, vilket vi tycker låter mest rätt.
Tacksam för en förklaring vilket som stämmer.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Innan ett arv kan fördelas görs en bodelning, vilket framgår av det tidigare svaret HÄR. Jag ska försöka förtydliga vad jag tidigare svarat, jag ber om ursäkt för eventuella oklarheter.
Skillnaden mellan fri förfoganderätt och full äganderätt
Precis som du skriver så stämmer det att skillnaden mellan fri förfoganderätt och full äganderätt är just efterarvet. Vid fri förfoganderätt har dina barn rätt till efterarv av dina tillgångar. Full äganderätt innebär att din make inte bara förfogar över dina tillgångar, utan han äger dem. Vid hans bortgång ärvs, såvida inte testamente finns, hans tillgångar av hans barn. Eftersom han har tre barn fördelas arvet lika dem emellan.
Hade din make istället ärvt dig med fri förfoganderätt kan inte särkullbarn på hans sida ärva dessa tillgångar efter hans frånfälle, då han inte äger dem utan enbart förfogar över dem. De ärvs då av era gemensamma barn i efterarv. Det som därefter finns kvar (hans tillgångar) delas lika mellan hans tre barn. Genom att testamentera dina tillgångar med full äganderätt kan du inte bestämma till vem dina tillgångar slutligen går till, det bestämmer din efterlevande make.
Säkerställa efterarv till gemensamma barn
Om du önskar säkerställa att era gemensamma barn ärver din enskilda egendom, eller annat efter dig, måste du justera ditt testamente. Jag rekommenderar dig att ta kontakt med en av våra jurister eller skriver ett testamente själv i våra digitala tjänst. Länk till våra tjänster hittar du HÄR.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.