Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Sköta ett dödsbo

Vid bouppteckning, skall husdjur ex hund/katt listas och dess försäljningsvärde skrivas i som tillgång?
Är det dödsboförmyndare som skriver över djuret på ny ägare?
Hur redovisar vi pengar som inkommit till den avlidnas konto efter dödsdagen exempel pension och försäkringspengar?
Skall kvitto på betalda räkningar som betalats efter dödsdagen från den avlidnas konto skickas med bouppteckningen till skatteverket?
Dödsboet har ett privatlån i X sparbank på ca Y kr och det kommer inte finnas kapital att betala av den skulden. Försvinner sådan skuld då eller ärver barnen den skulden?

Rådgivarens svar

2019-03-08

Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. 

Alla tillgångar som den avlidne har på dödsdagen ska tas upp i bouppteckningen enligt ärvdabalken 20:4. Djur räknas inte som egna rättssubjekt, hur konstigt det än låter blir de därmed lös egendom efter en motsatstolkning av Jordabalken och vad som utgör fast egendom. Om hunden/katten betingar ett värde utgör de därmed en tillgång och ska tas upp i bouppteckningen. En bondkatt har som regel inte något värde (annat än emotionellt) och behöver därmed inte tas upp i bouppteckningen medan en raskatt eller hund ska tas upp. 

Till vilket värde? Lösa saker ska som huvudregel tas upp till det marknadsvärde som gäller på dödsdagen, det gäller alltså även hunden/katten. Vill dödsbodelägarna ej ta hand om djuret kan de självfallet, precis som vilken annan lös egendom som helst, ge bort eller sälja.  

Äger man en katt krävs det inte att man registrerar det, däremot ska alla som äger en hund registrera sig som ägare. Den som tar över hunden är därmed skyldig att anmäla det till jordbruksverket. Mer info om hur det går till hittar du här

Det är den dödes tillgångar och skulder som ska tas upp i bouppteckningen, så som det ser ut när personen avlider. Vid värdering av vissa saker, som ex. fastigheter och aktier kan hänsyn tas till framtida skatteskuld och uppskovsbelopp. I övrigt tas lösöre upp till marknadsvärde.

Den allmänna pensionen betalas ut t.o.m den månad då dödsfallet inträffade, det innebär att det därmed finns en fordran på pensionsbeloppet. Denna fordran ska även tas med i bouppteckningen. Samma sak kan gälla försäkring, att det finns en fordran på framtida betalning. I sådana fall ska även denna fordran tas med i bouppteckningen. 

Skulder ska även tas upp. De behöver ej vara förfallna till betalning för att tas upp utan alla skulder ska redovisas för. Vad gäller skulder som uppstår efter dödsfallet är det i princip endast kostnad för begravning och bouppteckning som kan tas upp som skulder. 

Om den avlidnes skulder är större än tillgångarna i dödsboet kan inte skulderna betalas. Man kan dock inte ärva skulder utan skulder som inte kan betalas måste avskrivas. Det finns inga lagregler för vilka skulder som ska prioriteras i ett dödsbo, därför bör man följa de regler som gåller vid konkurs. Begravnigns- och bouppteckningskostnader har allmän förmånsrätt och ska därmed betalas först, sedan följer skulder med någon form av säkerhet (så som bolån med panträtt). 

Slutsats: 

  • Tillgångarna och skulderna vid dödsdagen ska tas upp i bouppteckningen. Framtida pension kan tas upp som en fordran. 
  • Djur tas upp som lös egendom om de betingar ett värde. 
  • Får en hund en ny ägare ska detta anmälas till jordbruksverket. 
  • Man ärver inte skulder, täcker inte tillgångarna i dödsboet skulderna ska skulderna skrivas av. 
  • En bouppteckning får inte göras på egen hand av dödsbodelägare, utan kräver två utomstående förrättningsmän med juridiskt ansvar. Vilka du vill ta hjälp av väljer du själv, men eftersom det är viktigt att bouppteckningen görs korrekt är det klokt att anlita experter inom området. Vill du se vad vi kan erbjuda rekommenderar jag dig att boka tid på ett kontor nära dig. Information om våra tjänster hittar du här

Vänligen, 

Elna 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.