Hej, jag har av min svärson och yngsta dotter fått ett Gåvobrev på 1,6 milj kr att köpa en bostadsrätt att bo själv i vilket jag också gjort. Det finns inget Skuldebrev, Gåvobrevet är juridiskt riktigt och bostaden är enbart min. Alla dokument finns undertecknade. Det finns nu en förväntan om att den dagen jag avlider så ska lägenheten gå tillbaka till gåvogivarna och det ligger på mitt ansvar att skriva något som gör det möjligt eftersom jag står som mottagare av gåvan och ägare av min bostad. Då jag har tre barn så kommer annars arvet efter mig att delas lika mellan de tre.
Min undran är om jag ska skriva ett Skuldebrev från mig till givarna eller om jag ska skriva ett testamente där jag utesluter två av mina barn? Det känns som en svår sits att aktivt välja bort två av mina barn från ett juridiskt riktigt arv samtidigt som ett av barnen förväntar sig att jag moraliskt ska göra så. Gäller ett Skuldebrev likasom ett testamente? Tack!
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Som jag förstår din fråga så undrar du om ett skuldebrev skulle få samma effekt som ett testamente. Eftersom din fråga rör arv kommer jag inleda med att redogöra för några relevanta bestämmelser i ärvdabalken, ÄB. Därefter kommer jag att redogöra för vad som gäller i din situation och vilka möjligheter du har för att lösa den!
Hur testamente och skuldebrev hänger ihop
När någon dör ska man göra en bouppteckning, 20 kap. 1 § ÄB. I en bouppteckning tar man upp alla den dödes tillgångar och skulder. Efter det ska alla skulder betalas och efter det kan man göra ett arvskifte. Skulderna måste betalas innan man gör skiftet, annars ska hela eller delar av skiftet gå tillbaka beroende på skuldens storlek, 21 kap. 4 § ÄB.
Barnen har alltid rätt till sin laglott
Bröstarvingar, det vill säga en persons barn, har alltid rätt till en del av arvet efter den döde. Den hör delen kallas för laglott och består av halva arvslotten, 7 kap. 1 § ÄB. Laglotten går inte att testamentera bort.
Din situation
Det som skulle hända om du skrev ett skuldebrev är att skulden skulle betalas tillbaka innan arvskiftet medan ett testamente skulle bli aktuellt först vid skiftet. Det finns dessutom begränsningar för hur mycket man kan testamentera bort eftersom alla barnen har rätt till sin del. Ett skuldebrev och ett testamente får med andra ord lite olika effekter.
Vad du kan göra
Baserat på informationen i din fråga verkar det som att ett skuldebrev skulle kunna vara mer lämpligt i din situation. Du kan läsa mer om skuldebrev här Vi hjälper dig skriva Skuldebrev | Familjens Jurist och om testamenten här Testamente | Familjens Jurist | Välj vem som ärver dig. Där kan du även få tillgång till färdiga mallar för både skuldebrev och testamenten. Min rekommendation är att du bokar en tid med en av våra erfarna jurister som kan titta närmare på din situation och se till att du hittar lösningen som passar bäst för dig. Du kan boka tid här!
Hoppas att det här har besvarat din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.