Jag och min man undrar hur mycket laglotten är för ett särkullbarn då vi är gifta och har ett gemensamt barn. Vi har ett hus som är värt 5 miljoner och har lån på 2 miljoner. Vi har skrivit testamente att särkullbarnet endast ska få ut sin laglott. Hur kan man skydda sig ännu mer för att slippa betala en stor laglott och behöva flytta från hemmet. Kan villan skrivas över på ena partnern som enskild egendom?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation. Din fråga regleras i äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB).
Bodelning vid en makes död
Reglerna om bodelning kan ha betydelse för beräkning av laglott. När en avliden person är gift ska det ske en bodelning innan arvskiftet, om inte den efterlevande maken begär att vardera sida ska behålla sitt eget giftorättsgods i bodelningen. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå, d.v.s. all egendom som inte är enskild egendom. Skulder som hänför sig till giftorättsgodset ska dras av. Värdet ska sedan läggas samman och delas upp lika mellan dödsboet och den efterlevande maken, ÄktB 11 kap. 3 §. Delen som går till dödsboet utgör den avlidnes kvarlåtenskap som ska utgå i arv, tillsammans med eventuell enskild egendom.
Barns arvsrätt och laglottsskydd
Den avlidnes närmsta arvingar är dennes bröstarvingar och dessa ska dela lika på arvet, ÄB 2 kap. 1 §. Denna andel utgör barnets arvslott, varav hälften är barnets laglott som alltså inte kan testamenteras bort. Makar ärver före gemensamma barn men särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång vid en förälders död, ÄB 3 kap. 1 §. Denne kan dock välja att avstå laglotten till förmån för den efterlevande maken och få rätt till efterarv.
Vid försök att minska en bröstarvinges laglott på annat sätt än genom testamente kan det förstärka laglottsskyddet i ÄB 7 kap. 4 § aktualiseras. Bestämmelsen har betydelse när en arvlåtare har givit någon en gåva i ett syfte som är att jämställa med testamente, t.ex. eftersom arvlåtaren är döende, tror att den snart ska dö eller har kvar nyttan av den bortgivna egendomen. Tillämpas regeln så innebär det att den överlåtna egendomen räknas in i kvarlåtenskapen vid beräkningen av arvingarnas laglotter. Mottagaren av egendomen kan tvingas ge tillbaka en del av egendomens värde till dödsboet för att bröstarvingar ska få ut sina laglotter.
Svar på din fråga
Beräkningen av särkullbarnets laglott kan ske på följande sätt (med endast huset som exempel) under förutsättning att det sker en bodelning:
Först dras lånet av från husets värde (5 000 000 – 2 000 000 = 3 000 000). Det återstående värdet ska sedan delas upp lika mellan den avlidne och den efterlevande maken (3 000 000/2 = 1 500 000). Den del som går till den avlidna maken utgör dennes kvarlåtenskap. Om den avlidne har två barn blir deras arvslott 750 000 kr var. Vardera barns laglott är hälften av detta, alltså 375 000 kr.
För att minska särkullbarnets laglott kan dennes förälder överlåta egendom till sin make och i ett äktenskapsförord föreskriva att den ska vara enskild. Det finns dock en risk att särkullbarnet kan åberopa det förstärkta laglottskyddet och att maken blir tvungen att återbära en del av egendomens värde.
Rekommendation
För att skydda en make från ett särkullbarns laglottsanspråk kan det införas ett önskemål i testamentet att särkullbarnet ska avstå från sin laglott för att få rätt till efterarv vid den efterlevande makens död. Ett annat sätt att skydda sin make är att teckna en livförsäkring med maken som förmånstagare. En sådan påverkas inte av laglotten.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.