Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Städa lägenhet innan dödsbo bildas

Vi är två vuxna barn till ensamstående mor som undrar hur mycket vi får städa/ plocka/ slänga i vår mors hem då hon nu ligger på sjukhus, förmodligen kommer hon inte att bli kvar så länge i livet. Då vi har en bror till som vi inte har kontakt med pga vissa omständigheter så vill vi försäkra oss om att vi inte gör något som är olagligt, vår mor är ff i livet men vi vill kolla hur vi kan rensa upp i hennes lägenhet bland trasiga möbler och annat som inte har något värde utan att det blir komplikationer efteråt.Det är alltså städning och bortforsling av trasiga möbler som vi undrar om vi kan göra redan nu. Vi planerar att åka ner (vi bor 40 mil bort) om två helger och då vet vi ju inte om hon ff är i livet så frågan kan bli både om det är ok så länge hon lever och om det är ok efter hennes bortgång- innan det ska bli dödsbodelning.
Tack

Rådgivarens svar

2018-09-10

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer ett svar på vad som gäller i din situation.

Allmänt om dödsbo och egendom

När en person går bort bildas ett dödsbo vars egendom ska förvaltas av dödsbodelägarna, vilket framgår av Ärvdabalken kapitel 18 § 1. Dödsbodelägare är efterlevande make/sambo, arvingar och universella testamentstagare. Det är dödsbodelägarna uppgift att se till att de tillgångar som existerar i dödsboet förvaltas till dess att arvskifte kan ske.

Innan arvskifte kan ske måste först en bouppteckning göras enligt ärvdabalken kapitel 20 § 1. Av ärvdabalken kapitel 20 § 4 framgår att den dödes skulder och tillgångar ska antecknas som de var vid dödsfallet samt skuldernas och tillgångarnas värde.

I ärvdabalken kapitel 18 § 6 står det att dödsbodelägare är pliktig att ersätta skada, som han med avseende å boets vård eller förvaltning uppsåtligen eller av vårdslöshet tillskyndat någon, vars rätt är beroende av utredningen.

Slänga saker innan dödsbo har bildats

Alla ovanstående lagrum refererar till den situationen när en person har gått bort. Innan dess har inte dessa regler samma bäring på vad du väljer att göra med din mors egendom. Jag vill dock redogöra för dessa så att ni är införstådda med det ansvar du kommer få avseende eran mors egendom. Skulle du t.ex. slänga någonting som är värdefullt kan det få konsekvenser för dödsboets sammanlagda tillgångar och även vad som de efterlevande kan bli tilldelade vid ett arvskifte.

Om du väljer att städa ut din mors lägenhet innan hennes bortgång blir istället regler om ägande och förfogande av egendom relevanta. Eftersom en rensning av din mors lägenhet innebär att ni slänger egendom som ni inte personligen äger bör ni försäkra er om att ni har tillåtelse att göra det.

Råd

Det finns inga regler som hindrar er från att städa er mors lägenhet, men det kan vara problematiskt att ”plocka och rensa”, eftersom tillåtligheten av att plocka och rensa beror helt på vad ni plockar och rensar. Jag skulle rekommendera att om ni bestämmer er för att åka till er mors lägenhet bör ni försäkra er om att det ni väljer att rensa bort verkligen är sådant som inte har något värde.

Jag råder er även att spara allt ni väljer att plocka undan, eftersom ni kommer bli dödsbodelägare och då har ni ansvar att förvalta egendomen. Detta innebär bl.a. att inte undanhålla något från bouppteckningen.

Så länge ingenting av värde går förlorat finns det alltså inget som hindrar er från att städa, rensa och plocka i er mors lägenhet. Dock bör ni vara försiktiga med vad ni slänger, och det ni väljer att plocka undan bör sparas någonstans så att ni kan ta med det i bouppteckning som kommer ske med hänsyn till er mors framtida dödsbo.

Jag hoppas att ni har fått svar på er fråga! Har ni fler frågor är ni välkomna att skicka in dem till Fråga Juristen.

Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.