Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Tidsgräns för undertecknande av arvskifte

Arvskifte skall ske. 3 dödsbodelägare. Bouppteckning klar och inskickad. 2 dödsbodelägare fyller då tillsammans i en arvskiftesblankett och skickar den undertecknad av dem, till nummer 3. Inga fullmakter finns. Arvskiftesblanketten felaktigt ifylld, vilket gör att konton inte töms och nummer 3 inte kan få ersättning för tidigare utlägg. Ingen hänsyn har heller tagits till kommande restskatter. Hur länge kan nummer 3 avvakta med underskrift. Är det ok att vänta till nästa års slutskattebesked kommit? Pengar kommer annars att finnas kvar på konto. Nummer tre har som god man haft ansvar hittills och även gjort bouppteckning med de andras muntliga tillstånd.

Rådgivarens svar

2020-04-13

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Arvskifte
Regler om arv återfinns i ärvdabalken. När bouppteckningen har registrerats av Skatteverket och det finns fler än en dödsbodelägare ska ett arvskiftesavtal upprättas mellan delägarna. Arvskiftet är en privat avtal och ska inte registreras vid någon myndighet. För att arvskiftesavtalet ska vara giltigt måste samtliga dödsbodelägare godkänna och skriva under handlingen. Om dödsbodelägarna inte kan enas kan delägare begära att tingsrätten förordnar om en skiftesman (23 kap 5 § ÄB). Det saknas däremot en bestämd tidsgräns för hur lång tid dödsbodelägarna har på sig att underteckna handlingen.

Sammanfattning
Det saknas bortre tidsgräns för när arvskifte ska ske varför du kan avvakta med undertecknandet tills efter nästa slutskattebesked. Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga. Behöver ni hjälp med att upprätta skifteshandlingar är ni varmt välkomna att boka en tid med våra erfarna jursiter på ett kontor nära er, det kan ni göra här. Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.