Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Upprätta testamente

Mina föräldrar vill skriva ett testamente som berättar vad de vill ska hända med arvet om en av dem avlider. Hur gör vi det bäst? Behöver de skriva ett varsitt testamente?

Rådgivarens svar

2021-06-27

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Jag förstår det som att du undrar hur man upprättar ett testamente och om dina föräldrar bör upprätta ett gemensamt eller två separata testamenten.

Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt, för att sedan kommentera din situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur man kan gå vidare.

Vem får ärva?

Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB). De personer som har möjlighet att ärva, och ibland rätt till del av arv, framgår av den legala arvsordningen i 2 kap ÄB. De personer som har rätt till arv är barn (bröstarvingar) och barnbarn. Om inga barn eller barnbarn finns har föräldrar, syskon och syskonbarn, halvsyskon och halvsyskonbarn, far- och morföräldrar, mostrar och fastrar samt mor- och farbröder möjlighet att ärva. Inga andra släktingar än dessa får automatiskt ärva enligt 2 kap 4 § ÄB

3 kap ÄB innehåller regler för de fall där den avlidne var gift och hens make eller maka har rätt till arv. Icke-gemensamma barn till den avlidne har rätt att ta del av sin avlidne förälders arv direkt enligt 3 kap 9 § ÄB medan gemensamma barn får vänta tills efterlevande make går bort. Värt att påpeka här är att sambos inte omfattas av den legala arvsordningen.

Man kan utöver detta testamentera delar sitt arv till andra än de personerna som framgår av den legala arvsordningen enligt 10 kap ÄB.

Testamentets formkrav

Genom att upprätta ett testamente kan man bestämma vem som ska få ta del av ens kvarlåtenskap. Även reglerna om testamente hittas i ärvdabalken (ÄB). I 10 kap 1 § ÄB finns de formkrav som måste uppfyllas för att testamentet ska vara giltigt. Testamentet måste upprättas skriftligen och under bevittnande av två samtidigt närvarande vittnen undertecknas av testator. Även de två testamentsvittnena ska skriva under testamentet, tidpunkt för bevittnandet bör framgå. Vittnena måste också veta att det rör sig om ett testamente men de behöver inte känna till testamentets innehåll. 

Vem får vara vittne?

10 kap 4 § ärvdabalken finns regler som rör vittnenas person. Det framgår bland annat att testatorns make, sambo, syskon eller annan som är i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till testatorn inte får vara vittne.

Man får i tillägg inte heller bevittna ett förordnande till sig själv, sin make eller sambo, sitt syskon eller till någon annan som är i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag till en själv.

Din situation & rekommendation

Jag rekommenderar att dina föräldrar upprättar separata testamenten om de vill att deras kvarlåtenskap ska fördelas på annat sätt än det som framgår i ärvdabalken. Det går bra att upprätta sitt testamente själv så länge alla formkrav och krav som finns för testamentet och testamentsvittnen uppfylls, annars är testamentet ogiltigt och kan klandras av arvingarna.

Dina föräldrar kan givetvis upprätta ett gemensamt testamente men de kan då bara kan ändra i sin egen del av testamentet när det väl är upprättat, den andra förälderns del består om inte denna förälder också ändrar sin del. Det kan därmed upplevas smidigare att ha två separata testamenten.

Det uppstår ofta mycket frågor vid upprättande av ett testamente, därför rekommenderar jag att dina föräldrar tar hjälp av en jurist för att var säkra på att testamentet får exakt den effekt som de vill att det ska få.

Om dina föräldrar vill ha hjälp att upprätta ett testamente kan de använda sig av Familjens jurists onlinetjänst för att upprätta testamente till fast pris eller boka ett möte för att upprätta ett testamente hos Familjens jurist. Om du eller dina föräldrar vill ha vidare rådgivning i ärendet kan ni boka en telefontid hos Familjens jurist.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta oss igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.