Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Uppskov vid dödsfall

Hej!
Jag undrar, om en far till en dotter avlider och efterlämnar sin fru, alltså
dotterns mor år 2013. Man upprättar ett dödsbo efter fadern och allt är ok.
När sen modern avlider år 2015 så upprättas även då ett dödsbo hos begravnings-
byrå.
Det skiftas en liten slant mellan mor o dotter, och även en bror får en slant, ca
100.000 kr.
Sedan går det några år och allt är frid och fröjd, då upptäcks det från skattemyndighet att fadern har har begärt uppskov, skjutit en skuld framför
sig ( reavinst ) på ca 400.000 kr.
Ingen, varken dottern eller sonen visste något om detta, och dessutom vid
dödsboskiftet hos begravningsbyrån visste man inget heller.
Frågan är då.. Kan sonen eller dottern bli betalningsskyldiga i tredje part
efter 2 dödsboskiftningar?  ( kan inte vara möjligt ).
Den ende som kände till detta var den avlidne fadern.

Tacksam för svar 

Rådgivarens svar

2017-08-20

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Din fråga rör uppskov och regleras i inkomstskattelagen (IL), se här.

Vad gäller enligt lagen
När det gäller uppskov är det främst fastigheter som aktualiseras. Säljer man sin bostad med vinst och köper en ny bostad som man flyttar in i kan man skjuta upp skatten man skulle betalat på vinsten. Under åren 1999–2002 fanns det också en möjlighet till uppskov vid andelsbyte av aktier.

Uppskovsbeloppet utgör en skatteskuld och som huvudregel kan man inte i svensk rätt ärva någon annans skulder. Detta betyder dock inte att skulden försvinner när man dör. Av 4:1 IL framgår det att dödsbo som upprättas efter den avlidne betalar skatt för den dödes och dödsboets inkomster på samma sätt som om personen fortfarande varit i livet.

Om en anhörig haft aktier med uppskov knutet till sig kan dödsboet frivilligt ta upp uppskovsbeloppet till beskattning. I annat fall ska den nya ägaren av aktierna ta över uppskovet och betala skatten. En fastighet med ett uppskov knutet till sig ska vid överlåtelse genom arv, testamentet och bodelning också beskattas utom i vissa situationer. Enligt 47:11 IL behöver uppskovet inte beskattas om bostaden bland annat övergår genom arv eller testamente till maka, make, sambo eller hemmavarande barn under 18 år. Uppskovsbeloppet överförs i dessa situationer till den nya ägaren av bostaden.

Dödsboets inkomster beskattas och deklareras till Skatteförvaltningen. Det är dödsboets delägare som är ansvariga för både skattedeklarationen och skattebetalningen.

Sammanfattning
Av din fråga framgår det inte vad uppskovet var knutet till men sammanfattningsvis skulle dödsboet antingen betalat uppskovsbeloppet med de medel som fanns i dödsboets befattning eller så har en ny ägare tagit över skatteskulden. Som dödsbodelägare kan man inte bli betalningsskyldig för dödsboets skulder så till vida att man inte tagit del av den avlidnes tillgångar innan det att alla skulder har reglerats. Har tillgångar ur dödsboet plockats ut innan alla skulder blivit reglerade kan dödsbodelägare riskera att bli betalningsskyldig till dödsboet.

Hoppas du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att kommentera i kommentarsfältet eller kontakta våra jurister här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.