Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Uttag med mammas bankkort med tillåtelse

Jag har en fullmakt i banken för min mamma sedan många år. Vi har haft nära kontakt och hon har lånat ut sitt bankomatkort till mig, så att jag kunnat göra uttag till henne. Hon har även bett mig ta ut till mig själv. Nu har min bror sett att uttag gjorts med hennes kort, men det går ju inte att se vilket som varit till henne själv och vilket som varit till mig. Jag anser inte att jag har ansvar enligt lagen att återbetala dessa belopp till honom. Han har begärt ut kontoutdrag sedan 10 år tillbaka och det är ju inte möjligt att betala allt det när det inte ens rör sig om att jag tagit.
Min mamma är nu på boende och jag använder inte kortet mer.
Har jag skyldighet mot honom och min syster? Min syster tycker att jag skött min mamma och därför är värd att ha fått mer.

Rådgivarens svar

2017-07-20

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för din fråga. Nedan ska jag redogöra för vad som gäller och lite tips som kan vara bra att tänka på.

Använda annans bankkort
Det måste av fullmaktsgivarens (din mammas) fullmakt framgå att fullmaktshavaren (du) är behörighet att nyttja hennes bankkort.

Framgår det inte av fullmakten måste det för att vara lagligt att nyttja annans bankkort med pinkod som personen i fråga givit till dess användare föreligga ett samtycke, se 24 kap. 7 § brottsbalken. För att ett samtycke ska anses giltigt måste samtycke förelegat vid tidpunkten för när kortet använts. Samtycke är vidare endast giltigt om det har lämnats på allvar, frivilligt och under insikt om relevanta förhållanden och om den som lämnar samtycke är kapabel att förstå dess innebörd och är behörig att förfoga över det berörda intresset. Uppfyller din mammas samtycke ovan nämnda rekvisit är det giltigt och ett bedrägeri enligt 9 kap. 1 § brottsbalken.

Gåva till barn
När en förälder ger en gåva till ett barn presumeras det vara ett förskott på arv om inte motsatsen framkommit, se 6 kap. 1 § ärvdabalken. Denna presumtionen kan alltså brytas om annat föreskrivits eller med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett att inte räknas som förskott på arv. Bestämmelserna i kapitlet anger inte något om hur stor en gåva behöver vara för att falla in under förskottsreglerna utan gåvan kan i princip vara hur liten eller stor som helst. Gåvor av sedvanlig karaktär, t.ex. julklappar, tas upp såvida de inte står i uppenbar disproportion till gåvogivaren ekonomiska situation, se 6 kap. 2 § ärvdabalken.

Sammanfattningsvis kan din mamma, i samband med gåvan eller senare, uttrycka att dina bankuttag inte ska ses som förskott på arv. En viljeförklaring om att avräkning på arv inte ska ske behöver inte ha viss form utan kan således vara muntlig eller skriftlig. Din mamma har sagt att du får ta ut ”en gåva” till dig själv, frågan är om hon avsåg att det ska eller inte ska vara ett förskott på arv? För att undvika eventuella framtida konflikter kan det dock vara att rekommendera att din mamma upprättar ett skriftligt gåvobrev och/eller testamente så hon tydligt redogöra för sin vilja. I slutändan handlar det annars om vad dödsbodelägarna orkar och vill ta upp i en bouppteckning. Så länge din mamma är vid liv är du dock inte skyldig att ersätta dina syskon något.

Behöver din mamma hjälp med detta är ni varmt välkomna att boka tid med våra familjejurister på ett kontor nära dig, det kan du göra här. Hoppas du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.