Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad gäller enligt testamentet? Övertaganderätt, rådighetsinskränkning, med mera.

Vad gäller enligt denna text som finns i ett testamente? "Egendom skall i förekommande fall ej utgöra föremål för övertaganderätt eller rådighetsinskränkning som kan göras gällande enligt äktenskapsbalken eller lagen om sambors gemensamma hem. Vad nu sagts ska även gälla egendom som kan träda i stället för sådan egendom. Arvinge ska dock äga rätt att, helt eller delvis, genom äktenskapsförord införa giftorätt i egendomen."

Rådgivarens svar

2022-03-28

Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen! Här följer en förklaring av vad som menas i testamentet, med hänvisningar till relevanta lagrum.

Övertaganderätt och rådighetsinskränkning?

Övertaganderätt innebär en rätt för en sambo eller en make att ta över bostad eller bohag vid en separation eller skilsmässa om denne har störst behov av egendomen. (Se §10 och §16 lagen om sambors gemensamma hem samt 11 kap. 8 § Äktenskapsbalken)

Rådighetsinskränkning innebär att en sambo eller make inte utan den andres samtycke får avhända, inteckna, pantsätta, hyra ut, eller liknande, den gemensamma bostaden eller bohaget. (Se §17 i lagen om sambors gemensamma hem samt 7 kap. 5 § Äktenskapsbalken)

Så som det är formulerat i testamentet innebär det att på egendom som någon erhåller genom testamentet ska sådan rätt respektive inskränkning inte gälla. Exempelvis på ett hus som den ena maken erhåller genom testamente och som blir makarnas gemensamma hem.

Märk även att lagen om sambors gemensamma hem är en äldre lag som nu ersatts av Sambolagen. (Se där 16 § och 22 § samt 23 § för motsvarande regler)

Egendom som träder i dess ställe?

Precis som det låter innebär denna formulering att även egendom som träder i stället för det som erhållits genom testamentet ska omfattas av ovan nämnda villkor. Exempelvis om en sambo ärver pengar med vilket man köper ett gemensamt hem.

Införa giftorätt i egendomen?

I 7 kap. 3 § Äktenskapsbalken finns en regel som innebär att egendom som är enskild egendom kan göras till giftorättsgods genom äktenskapsförord. En motsvarande regel finns i 9 § Sambolagen. Jag gissar att stycket du citerar står efter en formulering om att den egendom som erhålles genom testamentet ska vara mottagarens enskilda. Som testamentet är skrivet får dock denna enskilda egendom alltså göras om till giftorättsgods genom äktenskapsförord, och egendomen skulle då skulle ingå i en bodelning mellan makarna.

Avslutningsvis

Har du fler frågor är du välkommen att boka en tid med Familjens Jurist. De kan dessutom hjälpa med upprättande av både testamente och äktenskapsförord

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.