Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad gäller för övriga arvtagare när en förälder ger bort en fastighet under livstiden till ett av barnen?

Fastighet som getts bort som gåva till ett av barnen (tre barn). Vad är förstärkt laglottsskydd? Fadern till barnen har skrivit in nyttjanderätt till hus och lite åkermark så länge han lever. En gåvohandling är skriven och mottagaren skall via en revers betala 3 milj. Taxeringsvärdet på fastigheten är 5 200 000, skogsfastighet med åkermark, 126 ha. Vill ha råd om vilken rätt vi har som arvtagare.

Rådgivarens svar

2020-05-15

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och råd anpassade till din situation. Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB).

Barns rätt att ärva sina föräldrar
Barn har rätt att ärva sina föräldrar, vilket framgår enligt reglerna om laglott i 7 kap. 1 § ÄB. Laglotten är ett minsta belopp som barn alltid har rätt att ärva. Laglottens storlek är beroende av hur mycket tillgångar den bortgångne lämnat efter sig och hur många som ska ärva, men den är alltid hälften av arvslotten, som är det som tillkommer en arvinge om inget testamente finns. 

Gåvor till barn under förälderns livstid
Lagen utgår från att gåvor från en förälder till dennes barn utgör förskott på arv, om inte något annat framgår av ett gåvobrev. Detta gör att värdet av gåvor som en förälder ger till sina barn i livstiden ska räknas av från gåvotagarens lott när arvet efter föräldern ska delas upp. Tanken är att det ska bli så jämnt som möjligt efter att föräldern avlidit, och hänsyn ska tas till tidigare gåvor. 

Det förstärkta laglottsskyddet
I 7 kap. 4 § ÄB finns en regel som handlar om att skydda laglotten i situationer där arvlåtaren gett bort en gåva under sådana omständigheter att gåvan till syftet kan jämställas med ett testamente. Eftersom man som bröstarvinge alltid har rätt till sin laglott så finns denna regel till för att se till att gåvor inte fördelas för att kringgå laglottsreglerna. 

Regeln tar sikte på gåvor som skett strax före dödsfallet och då givaren haft som syfte att ordna med arvet efter sig, samt gåvor som givits med villkor, exempelvis om att givaren behåller nyttjanderätten till egendomen. 

Om det är så att gåvor givits på ett sätt att denna regel kan bli tillämplig så kan gåvomottagaren bli återbetalningsskyldig, om det inte finns särskilda skäl som talar mot det. Den som tagit emot gåvan kan då alltså bli tvungen att ge tillbaka eller betala ersättning för detta. Den som anser att en gåva har kränkt dennes laglott måste väcka talan mot gåvotagaren i behörig tingsrätt inom ett år från det att bouppteckningen avslutats. 

Sammanfattning – vad som gäller i din situation

Som jag förstår din fråga så är ni tre barn och ett av dina syskon har fått köpa den aktuella skogsfastigheten för tre miljoner av er far. Det finns ett gåvobrev som föreskriver att fadern ska ha livslång nyttjanderätt till ett hus och lite åkermark på fastigheten. Du undrar nu hur ert arv påverkas av gåvan och vilka rättigheter ni har i egenskap av arvtagare.

Till att börja med kan konstateras att ert syskon har fått köpa fastigheten till ett pris som understiger taxeringsvärdet, vilket innebär att överlåtelsen anses vara en gåva. Värdet av gåvan är skillnaden mellan priset ditt syskon ska betala, tre miljoner, och marknadsvärdet.

Gåvan räknas alltså som ett förskott på arv, förutsatt att det inte uttryckligen står i gåvobrevet att motsatsen ska gälla. Värdet av gåvan kommer då att räknas av från ert syskons lott.

Om gåvan är så stor att ni inte kan få ut er laglott kan ert syskon eventuellt bli återbetalningsskyldig enligt regeln i 7 kap 4 § ÄB. Detta beror på att barn alltid ska ha rätt till sin laglott. Mycket talar för att den aktuella gåvan är sådan att den omfattas av det förstärkta laglottsskyddet.

Rekommendation

Det ni bör hålla koll på är att under en framtida boutredning lyfta frågan om att ert syskon kan ha mottagit förskott på sitt arv eller en laglottskränkande gåva. Om så är fallet kan ni väcka talan i tingsrätt inom ett år från bouppteckningen.

Arv är komplicerat och jag råder er att ta hjälp av en av våra erfarna jurister på Familjens Jurist när det är dags för boutredning. Ni kan läsa mer om bouppteckning, boutredning och arvskifte på hemsidan.

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss igen. Här kan du boka tid med en jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.