Vad kan jag som dödsbodelägare göra när jag hyser misstro mot övriga dödsbodelägare?
Om jag hos tingsrätten ansöker om en boutredningsman, förrättar denne även bouppteckning och bodelning?
Granskar en boutredningsman med/utan anmodan transaktioner som skett på den avlidnas (som var dement) konto under senare år, dvs inte bara tittar på vilka tillgångar som finns på dödsdagen?
Är det separata ansökningar för att göra boutredning, bouppteckning av den avlidne, boutredning av efterlevande makes tillgångar, arvskifte...
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.
Boutredningsman och dennes uppgifter
Regler om boutredningsman hittas i ärvdabalken (ÄB) och äktenskapsbalken (ÄktB). Om dödsbodelägarna begär det ska tingsrätt förordna att egendom ska avträdas till en boutredningsman för förvaltning (ÄB 19 kap. 1 §). Boutredningsmannen har rätt att vidta åtgärder för att utreda boet (ÄB 19 kap. 11 §). Detta innebär att boutredningsmannen kan bl.a. ordna en bouppteckning och på begäran genomföra ett arvskifte. Om det behövs kan boutredningsmannen som en del av utredningen av boet gå igenom transaktioner m.m. Boutredningsmannen företräder även dödsboet gentemot tredje man och kan tala och svara i mål som rör boet (ÄB 19 kap. 12 §). En boutredningsman kan även medverka vid en bodelning (ÄktB 17 kap. 1 § st. 2).
Om du hyser misstro mot övriga dödsbodelägare, kan det vara lämpligt att vända dig till tingsrätt för att få en boutredningsman förordnad. Boutredningsmannen kommer då att utföra dödsbodelägarnas gemensamma uppgifter, vilket som ovan nämnts omfattar mycket.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis rekommenderar jag dig att använda dig av en boutredningsman om du inte litar på övriga dödsbodelägare. Det kostar 900 kronor att ansöka och sedan har boutredningsmannen rätt till skälig ersättning för sitt arbete. Ansökan om boutredningsman kan du göra via domstolarnas hemsida. Endast en ansökan behövs.
Hoppas du fått svar på din fråga! Om du önskar mer hjälp med boutredningen, kan jag rekommendera dig att vända dig till Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.