Hej, vi har en lite konstig situation. En helbror och en halvsyster är arvingar till en avliden bror/halvbror. En komplicerande faktor är att halvsystern bor i Spanien. Vid den gemensamma faderns dödsfall svarade inte systern på de rekommenderade breven ang bouppteckning och arvskifte. Nu fanns det inga pengar att ärva så det var väl inget större problem. Nu inför bouppteckningen om en vecka har hon inte hämtat ut det rekommenderade brevet. Hur gör vi om hon inte går att kontakta inför arvskifte? Denna gång bör hennes andel vara några hundratusen. En hypotetisk fråga kanske men jag vill vara förberedd.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om bouppteckning och arvskifte. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB) och föräldrabalken, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Som arvinge blir man kallad till en bouppteckningsförrättning, där man får reda på om man ärver eller inte. Dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen i god tid innan förrättningen, vilka bl.a. kan vara efterlevande make, arvingar och universella testamentstagare (20 kap. 2 § och 18 kap. 1 § ÄB). I bouppteckningen anges bl.a. dag för förrättningen samt de som ska ha kallats till förrättningen (20 kap. 3 § ÄB). Om någon inte närvarat vid förrättningen ska det infogas ett bevis om att den frånvarande blivit kallad i tid (20 kap. 3 § 2 st. ÄB). Registrering av bouppteckningen får inte ske om uppteckningen inte gått till enligt vad som föreskrivs i 20 kap. ÄB.
Om en arvinge vistas på okänd ort ska en god man förordnas (11 kap. 3 § föräldrabalken). Om det däremot är en efterarvinge (person som har rätt till arv först efter att en dödsbodelägare avlidit) ska en god man inte utses. Det framgår även av 16 kap. 1 § ÄB att anmälan ska ske till Skatteverket om arvinge vistas på okänd ort. Om Skatteverket får tag på arvingen har arvingen tio år på sig att göra sin rätt gällande (16 kap. 4 § ÄB). Om arvingen inte gjort sin rätt gällande inom tio år förlorar arvingen rätten till arv (16 kap. 7 § ÄB), och arvet tillfaller den som skulle fått arvingens lott om denne varit avliden (16 kap. 8 § ÄB).
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Ni har inte fått tag på er arvsberättigade halvsyster i Spanien. Därför ska ni anmäla till Skatteverket att hon inte är anträffbar. Vid bouppteckningen får ni bifoga bevis om att hon har kallats, alltså exempelvis kvitton på era REK.
Om halvsystern inte anträffas och gör sin rätt gällande inom tio år från dödsfallet tillfaller det den personen som skulle fått er halvsysters lott om hon varit avliden.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var vad som sker om ni inte kan få tag på er halvsyster inför bouppteckning och arvskifte, och det ni bör göra är att anmäla till Skatteverket att er halvsyster inte är anträffbar.
Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen. Du har också möjlighet att boka tid med en jurist via denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.