Vi är några syskon som förlorat en far. Har hjälp av jurist för bouppteckning. Det finns en sambo, men inget testamente och endast lite pengar till arvingar. Bouppteckning är registrerad hos Skatteverket (fått ta fram den information själv) och sedan den blev registrerad för 2 månader sedan så händer ingenting, inte ens information om att det är registrerat. Alla vill ju bara få ett avslut och slippa tänka på det mer. Vad är det med man väntar på efter registrerad bouppteckning?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om processen kring bouppteckning och vad som händer efter att bouppteckningen är registrerad. Jag kommer därför att gå igenom relevanta lagrum i Ärvdabalken (ÄB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en sammanfattning.
Vad händer efter att bouppteckningen är registrerad?
När Skatteverket har registrerat bouppteckningen fungerar den som en legitimationshandling för dödsboet och kan användas för att till exempel avsluta konton eller sälja fastigheter. Vidare ligger bouppteckningen till grund för bodelning och arvskifte.
Efter att bouppteckningen har registrerats, samt att skulder och räkningar har betalats, ska ett arvskifte utföras. Det innebär att dödsbodelägarna delar upp tillgångarna mellan varandra som de själva önskar eller som det står angivet i ett eventuellt testamente, 23 kap. 1 § ÄB. Om testamente saknas är dödsbodelägarna i praktiken fria att själva komma överens om hur tillgångarna ska delas upp. Det vanliga är dock att dödsbodelägarna tillämpar de bestämmelser om arvsrätt i ÄB. Om dödsbodelägarna är bröstarvingar, dvs. barn till den avlidne, ska de som huvudregel ärva lika mycket, 2 kap. 1 § ÄB.
När dödsbodelägarna är överens om hur arvet ska fördelas ska samtliga dödsbodelägare underteckna en arvskifteshandling, 23 kap 4 § ÄB. En arvsskifteshandling är ett skriftligt avtal mellan dödsbodelägarna där det framgår hur tillgångarna ska fördelas mellan delägarna. Arvsskifteshandlingen ska inte skickas in till Skatteverket.
Sammanfattning
Efter att bouppteckningen är registrerad ska ni som dödsbodelägare fördela arvet. Eftersom det inte finns något testamente är ni i princip fria att själva komma överens om hur tillgångarna i dödsboet ska delas upp. Vanligtvis delas arvet upp efter bestämmelserna i ÄB. Utifrån din fråga uppfattar jag det som att dödsbodelägarna består av er som är barn till den avlidne. Därav ska arvet som huvudregel delas lika på er. Som redan nämnt är ni dock i princip fria att själva komma överens om hur arvet ska fördelas.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.