Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad händer med äktenskapsförordet om maken avlider?

Hej. 
Jag är gift. Nu har min man skaffat ett äktenskapsförord som ska gälla vid en skilsmässa. (Vi köpte huset tillsammans.) Att huset äger han och står på lånen. Detta ska alltså träda i kraft vid en skilsmässa. Men vad händer om han dör? Kommer jag ärva huset trots äktenskapsförord. Vi har två gemensamma barn.  

Rådgivarens svar

2017-07-18

Hej och tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse om äktenskapsförord, samt vad som gäller vid den ena makens frånfälle. Därefter får du en kort sammanfattning om vad som gäller i ditt fall.

Äktenskapsförord
I äktenskapsbalken (1987:230) (ÄktB) 7:3 finns en möjlighet för makar att reglera sina egendomsförhållanden genom att upprätta och registrera ett äktenskapsförord. Makarna står således fria att sinsemellan avtala om sina egendomsförhållanden. Äktenskapsförordet är formbundet vilket innebär att det ska upprättas skriftligen, undertecknas av båda makarna och registreras hos Skatteverket.

Om ni har upprättat ett äktenskapsförord som uppfyller formkraven är förordet gällande vid såväl skilsmässa som vid ena makens frånfälle. Det går alltså inte att villkora ett äktenskapsförord om att det exempelvis bara ska gälla vid en skilsmässa. Ett sådant villkor föranleder nullitet – en självverkande ogiltighet – som bara träffar det otillåtna villkoret.

Bodelning vid ena makens frånfälle
Enligt ÄktB 9:1 ska en bodelning göras när ett äktenskap upplöses. Hit räknas även när ena maken avlider, vilket framgår av ÄktB 1:5. Bodelning ska göras med utgångspunkt i de egendomsförhållanden som förelåg den dag då maken avled, i enlighet med ÄktB 9:2.

Exempel:
A och B är gifta. A avlider och vid frånfället äger A egendom till ett värde av 600 000 kr i giftorättsgods och 500 000 kr i enskild egendom på grund av äktenskapsförord. B äger 400 000 kr i giftorättsgods vid makens frånfälle. När boet fördelas ingår makarnas giftorättsgods, 600 000 kr + 400 000 kr = 1 000 000 kr. Makarnas andelar av giftorättsgodset blir alltså 500 000 kr var. A:s arvingar får därefter dela på A:s tillgångar som utgör 500 000 kr i giftorättsgods plus 500 000 kr i enskild egendom.

Arv efter make
Enligt den legala arvsordningen ärver efterlevande make före gemensamma bröstarvingar, vilket framgår av ärvdabalken (1958:637) (ÄB) 3:1. Detta innebär att arvet efter den först avlidne maken tillfaller den efterlevande maken med fri förfoganderätt och barnen ärver då efter den först avlidna föräldern när även den andra föräldern gått bort, i enlighet med ÄB 3:2. Fri förfoganderätt innebär att den efterlevande maken fritt får förfoga över egendomen, men får inte avhända sig egendomen genom gåva, testamente eller dylikt, vilket följer av ÄB 3:3.

Sammanfattning
Av din fråga uppfattar jag det som att ni har upprättat ett formriktigt och registrerat äktenskapsförord. Detta innebär alltså att äktenskapsförordet är gällande vid äktenskapets upplösande. Avlider din make ska en bodelning göras för att på så sätt reda ut era egendomsförhållanden, och din makes enskilda egendom tillfaller alltså din makes arvingar. Har ni endast barn gemensamt så kommer du ärva din make med fri förfoganderätt i enlighet med den legala arvsordningen. Det innebär alltså att det är du som ärver huset om din make går bort. Du får dock inte skänka huset i gåva eller genom testamente till någon annan än era gemensamma barn och inte heller inkräkta på barnens arvslott från din make.


Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,
Sara

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.