Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad händer med den gemensamma bostaden om ens sambo avlider?

Hej! Min sambo och jag äger ett hus 50 50. Vid hans eventuella bortgång, kan jag ta över huset, i stället för att hans barn får ut sin laglott och har en del av huset. I så fall hur ska jag gå till väga på bästa sätt för att hela huset ska bli mitt?

Rådgivarens svar

2020-05-08

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag ska börja med att redogöra för vad som gäller kring sambor och arv, sedan hur bodelningen går till vid dödsfall och vad som gäller kring laglotten. Därefter ska jag redogöra för vad som gäller i ditt fall och vilka alternativ som finns.

Sambor ärver inte varandra

Utgångspunkten är att sambor inte ärver varandra. Det finns idag inget som skyddar sambor mot barns eller särkullbarns rätt att ärva. När en sambo avlider kan den efterlevande sambon därför drabbas hårt ekonomiskt, vilket kan leda till att den efterlevande sambon inte kan bo kvar i deras gemensamma hem. Ett inbördes testamente mellan samborna kan dock ändra förutsättningarna kring arv. Däremot går det inte att testamentera bort barns laglott, vilket utgör hälften av vad de hade haft rätt till om något testamente aldrig skrivits, 7 kap. 1 § ärvdabalken.

Bodelning vid dödsfall

Avlider en sambo upplöses samboförhållandet, 2 § 1 st p. 3 sambolagen. Den efterlevande sambon kan då begära bodelning enligt 8 § och 18 § sambolagen. Vid en bodelning delas samboegendomen mellan parterna, d.v.s. gemensam bostad och bohag som anskaffats för gemensam användning, 3 § sambolagen. Vid en bodelning beräknas värdet av var sambos samboegendom och eventuella skulder kopplade till samboegendomen dras av från varje sida, 13 § sambolagen. Därefter läggs båda sambornas samboegendom samman och delas lika mellan parterna. Detta motsvarar sambornas respektive andel av samboegendomen, 12 § och 14 § sambolagen. Den samboegendom som finns får sedan delas mellan den efterlevande sambon och dödsboet utifrån respektive andel. Efterlevande sambo har rätt att behålla den tidigare gemensamma bostaden och dess bohag om det är skäligt. Överstiger däremot värdet av bostaden och bohaget den efterlevande sambons andel ska denne ersätta dödsboet för det, 16 § sambolagen.

Vad gäller i ditt fall?

Som jag nämnde ovan har du rätt att ta över bostaden vid en bodelning om det är skäligt. Det finns dock flera parametrar som avgör vad som är skäligt, exempelvis är det skäligt att den som har starkt släktband till den gemensamma bostaden får behålla den enligt praxis. Hur som helst kan det konstateras att detta inte utgör en garanti för att du får ta över bostaden.

Det är istället möjligt att skriva ett inbördes testamente mellan dig och din sambo där det framgår att den av er som avlider först får ta över ägandet av den gemensamma bostaden. Finns det inget testamente mellan dig och din sambo har du ingen rätt att ärva honom vilket innebär att vid en bodelning kommer din sambos andel att tillfalla dödsboet och därmed hans arvingar. Vanligtvis är värdet av den gemensamma bostaden större än bohaget. Det innebär att om du ska bo kvar i bostaden måste du ersätta dödsboet för det belopp som överstiger din andel i bodelningen.

Har din sambo däremot testamenterat exempelvis sin del av huset till dig, så är det möjligt att barnen kan få ut sin laglott ur annan egendom i dödsboet. Men saknas tillräckliga tillgångar i dödsboet i övrigt blir du även i den situationen skyldig att ersätta dödsboet genom att köpa ut dem ur huset så att din sambos barn kan få ut sin laglott. Hans barn kommer nämligen ha möjlighet att klandra testamentet om det inskränker på deras laglott (se 14 kap. ärvdabalken).

Sammanfattning och rekommendation

Eftersom sambor inte ärver varandra skulle jag rekommendera er att skriva ett inbördes testamente där ni reglerar vad som ska hända med den gemensamma bostaden när någon av er avlider. Laglotten kan aldrig testamenteras bort vilket innebär att om det saknas tillgångar i dödsboet, utöver den gemensamma bostaden, så måste din sambos bröstarvingar ersättas så att de får ut sin laglott om du vill bo kvar i huset efter hans död. Men kan laglotten täckas upp av andra tillgångar i dödsboet så är det inget du blir drabbad av.

Hoppas du har fått svar på din fråga! Familjens Jurist har stor erfarenhet vad det gäller testamenten. Ni kan upprätta ett juridiskt korrekt testamente i deras onlinetjänst som ni finner genom länkarna ovan. Önskar ni få hjälp direkt av en jurist kan ni enkelt boka en tid hos någon av juristerna hos Familjens Jurist här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.