Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad händer med en juridiska person i ett dödsbo efter avslutad konkurs?

Hej Vad händer med den juridiska personen i ett dödsbo efter avslutad konkurs? Detta handlar om dödsboet efter min far (död 2014), konkursen är avslutad i tingsrätt (2022). (Tillgångarna har fördelats och det fanns nätt och jämnt pengar kvar till att betala advokaten) Det som förvånar mig är att jag har fått ett brev från kronofogden med mig som delägare i dödsboet, jag trodde att juridiska personer upphörde att existera efter avslutad konkurs och att delägarna inte längre hade något att styra eller ställa i boet?

Rådgivarens svar

2022-11-30

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! 

Din fråga handlar om vad som händer med företag som satts i konkurs i och med avvecklingen av ett dödsbo. Avveckling av dödsbo regleras i ärvdabalken (ÄB). Regler om konkurs finns i konkurslagen (KonkL). Jag kommer därför gå igenom relevanta bestämmelser i båda regelverken. Därefter ger jag en förklaring vad som gäller i din situation och avslutar med en rekommendation. 

Avveckling av ett dödsbo 

När en person dör övergår skötseln av alla den avlidnas ekonomiska angelägenheter till en självständig juridisk person - den avlidnes dödsbo. Dödsboet företräds av delägarna, vilka gemensamt ska förvalta den avlidnes egendom till dess att boet är utrett och skiftat (18:1 ÄB). 

Inledningsvis ska dödsbodelägarna se utreda boet så att tillgångar och skulder klarläggs. Vidare ska en bouppteckning göras där dessa tillgångar och skulder antecknas (20:4 ÄB). Bouppteckningen ska senast göras inom tre månader från dödsfallet (20:1 ÄB) och inom en månad från upprättandet lämnas till Skatteverket för registrering (20:8 ÄB). Om den avlidne var gift eller sambo ska därefter en bodelning göras. Vid samboförhållanden görs dock bodelning enbart förutsatt att sambo begär det. När även dödsboet skulder betalats kan till sist den avlidnes arv fördelas mellan arvingarna genom ett arvskifte. I och med arvskiftet upplöses även dödsboet. 

Konkursförsatt företag i och med avvecklingen av dödsboet 

En tingsrätts beslut om konkurs gäller omedelbart även om beslutet överklagas (16:4 1 st. KonkL). I och med tingsrättens beslut uppkommer en ny juridisk person - ett konkursbo. Konkursboet representeras av konkursförvaltaren. Konkursboet består av all egendom som tillhörde gäldenären när konkursbeslutet meddelades, eller som tillfaller gäldenären under konkursen och är utmätningsbar. Till konkursboet räknas även sådan egendom som kan tillföras boet genom återvinning (3:3 2 st. KonkL). 

Om en konkurs avslutas utan överskott upplöses företaget. I och med att företaget är upplöst kan inte företaget åta sig nya rättigheter och skyldigheter (rättskapacitet). Ett upplöst företag har inte heller förmåga att vara part i en rättegång (partsbehörighet) (RÅ 1992 not. 29). Det kan dock noteras att om det föreligger särskilda skäl kan en tvist prövas, trots att företaget är upplöst (RÅ 1996 not. 192 och RÅ 2000 ref. 41). Sådana undantag kan vara motiverade om det gynnar enskildas rättssäkerhet eller om det ligger i statens intresse av att få en tvistig skattefråga överprövad.

Din situation och rekommendation

Du beskriver att det finns en “juridisk person i dödsboet”. Om jag tolkat din fråga korrekt avser du ett företag. Detta företag har utgjort en tillgång i ditt fars dödsbo och härigenom försatts i konkurs. 

När en konkurs är avslutad upphör företaget att existera. Detta innebär att företaget inte längre har rättskapacitet eller partsbehörighet. Ett företags upplösning genom avslutad konkurs måste dock hållas isär från när ett dödsbo, som egen juridisk person, upplöses. 

Ett dödsbo finns kvar till dess att boet är skiftat. Detta innebär att dödsboet först blir upplöst när den avlidnes arv fördelats mellan arvingarna. Av din fråga framgår inte om din fars dödsbo är skiftat. Om dödsboet inte är skiftat är dödsboet fortfarande en juridisk person, vars delägare Kronofogdemyndigheten fortfarande bör kunna nå via brev. Om dödsboet dock är skiftat och vars bo är utrett bör, enligt min mening, fortfarande inte kontaktas av Kronofogdemyndigheten. 

Till sist kan noteras att det inte finns en lagregel om att ett dödsbo ska skiftas inom en viss tid. Detta innebär att ett dödsbo kan finnas kvar i princip hur länge som helst. Min rekommendation är därför att, om ni är fler delägare i din fars dödsbo, upplösa det genom arvskifte. 

Vill du få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Om det skulle vara så att jag missförstått din fråga, tveka inte att ställa en ny genom att följa denna länk.  

Lycka till! 

Fru Justicia
Studentrådgivare

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.