Om jag som privatperson äger ett aktiebolag och jag går i personlig konkurs, vad händer då med aktiebolaget?
Hej! Stort tack för att du hör av dig till Fråga Juristen med din fråga.
Aktiebolag och risk
Den stora skillnaden mellan aktiebolag och enskilda bolag eller handelsbolag är när du äger ett aktiebolag bär du ingen personlig ekonomisk risk utöver aktiekapitalet som minst är 50 000 kr och aktiebolaget bär ingen risk för dig. Aktiebolaget kan därför vara fortsatt intakt trots att en aktieägare går i konkurs. Aktieandelarna säljs och får helt enkelt nya ägare. Om du exempelvis är anställd av aktiebolaget kan du fortsätta att vara detta även efter det att dina andelar eventuellt har utmätts. Det som aktiebolaget äger: eventuell lokal, maskiner och andra inventarier tillhör aktiebolaget och kan inte utmätas för en aktieägares personliga skulder.
Utmätning
När en privatperson inte kan betala utmäts dennes tillgångar, privatpersonen kallas i fortsättningen gäldenär. Utmätning ska endast ske om det finns en förväntad vinst med den utmätta egendomen, enligt 4 kap. 3 § UB. Aktier är tillgångar och att sälja aktier genererar typiskt sett en sådan vinst. Kronofogden tillhandahåller en ordning för vad som utmäts på sin hemsida. Av 5 kap. 1 § UB framgår att Kronofogden inte får utmäta pengar och exempelvis fordringar som gäldenären behöver för sin och sin familjs försörjning för den närmaste tiden, så kallat beneficium. Av Kronofogdens handbok för utmätning framgår dock att aktier inte omfattas av detta undantag på sidan 116. Även denna finner du på hemsidan. Av praxis, NJA 2004 s. 868, framgår även att när det gäller ett fåmansbolag kan detta inte undantas som arbetsredskap enligt 5 kap. 1 § UB från utmätning om det har ett värde.
Sammanfattningsvis utmäts de aktier en gäldenär äger när hen inte kan betala för sig. Aktiebolaget fortsätter att finnas så länge det uppfyller minimikravet på att ha ett aktiekapital om 50 000 kr.
Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.