Hej. Jo, jag hoppas att ni ska förstå mitt ärende. Det är såhär att jag och min sambo/festmö äger idag ett hus 50/50. Vi har båda livförsäkringar som täcker halva kostnaden av bolånet vid dödsfall. Vi har inga barn men bådas föräldrar lever. Så min fråga är: vad händer rent juridiskt med huset om någon av oss skulle avlida?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag kommer börja med att gå igenom relevanta lagbestämmelser och sedan vad som gäller i just din situation.
Vem ärver?
När en person avlider är det dennes avkomlingar som ärver, således personens barn och barnbarn. Detta brukar benämnas första arvsklassen (2 kap. 1 § ärvdabalken (ÄB)). Om den avlidne inte har några arvingar i den första arvsklassen går arvet istället till den andra arvsklassen som består av den avlidnes föräldrar. Om föräldrarna är döda är det den avlidnes syskon som istället ärver, och om dessa är döda är det syskonens avkomlingar som ärver (2 kap. 2 § ÄB). Om det inte finns några arvingar i andra arvsklassen går arvet till den avlidnes far-och morföräldrar och om dessa är döda deras avkomlingar. Den yttersta gränsen för vilka som ärver är den avlidnes kusiner som inte har någon arvsrätt (2 kap. 3 § ÄB).
Om den avlidne var gift ska dock den efterlevande maken ärva före arvingarna i arvsklasserna. Undantaget till detta är om det finns särkullbarn (3 kap. 1 § ÄB). En sådan arvsrätt finns inte för sambor. Sambor ärver inte varandra och om man önskar att ens sambo ska ärva måste ett testamente upprättas. Testamentet kan exempelvis ange att hela kvarlåtenskapen eller endast en del, exempelvis ett hus, ska gå till den efterlevande sambon.
Överta bostad i bodelning
När en sambo dör upphör samboförhållandet (2 § sambolagen (SamboL)). Detta innebär att den efterlevande sambon kan begära bodelning (8 § SamboL). I bodelningen finns det en möjlighet för den sambo som bäst behöver bostad och bohag att få detta på sin lott om det anses skäligt. Om värdet av egendomen är ringa kan detta ske utan avräkning (16 § SamboL). Sambon kan ersätta den andra sambon för övertagandet av bostaden genom annan egendom eller genom motsvarande belopp i pengar (17 § SamboL).
En liknande möjlighet att överta bostaden finns även om bostaden inte utgör samboegendom. Om samborna inte har gemensamma barn krävs det dock synnerliga skäl (22 § SamboL).
Din situation
När du dör ärver dina föräldrar dig eftersom det inte finns några arvingar i första arvsklassen och eftersom sambor inte ärver varandra. Din del av huset kommer således dina föräldrar ärva. Detta innebär att huset kommer samägas av dina föräldrar och din sambo. Om möjligheten finns kan dock din sambo ersätta dina föräldrar för husets halva värde och på så sätt få ha kvar huset. Detta kan exempelvis ske genom att dödsboet efter den avlidne sambon ersätts vid ett övertagande av huset i bodelningen eller genom att den efterlevande sambon köper ut dödsboet. Om din sambo dör först är det på samma sätt dennes föräldrar som ärver din sambos del av huset.
Om ni vill undvika att era föräldrar ärver era andelar av huset kan ni upprätta testamenten till förmån för varandra. På så sätt kan den efterlevande sambon genom testamentet ärva den avlidne sambons del av huset.
Har ni gift er innan någon av er dör ärver den efterlevande maken före arvingar i andra arvsklassen. Således kommer den efterlevande maken ärva den avlidnes andel av huset istället för dennes föräldrar.
Om du har fler funderingar är du välkommen att skicka in en ny fråga. Du kan även boka tid med Familjens Jurist som kan hjälpa dig med dina frågor om juridik vid dödsfall. På Familjens Jurists onlinetjänst kan ni enkelt upprätta ett testamente till ett fast pris.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.