Jag är sambo sedan 30 år tillbaka. Vi har inte skrivit något testamente eller annat mellan oss. Så sambolagen gäller här.
Jag kommer så småningom att ärva min mors kvarlåtenskap, hus och fonder tillsammans med mina två syskon.
Mina frågor:
Har min sambo någon rätt till min mors arv när hon går bort?
Om min sambo och jag separerar och jag har ärvt min mors del av arvet, har sambon någon rätt att huset/pengarna ska ingå i vår bodelning? Är mitt arv efter min mor endast mitt? Min mor har inte skrivit något testamente eller annat och inte heller att vi tre syskon ärver huset som enskild egendom. Måste min mor göra något juridiskt för att inte min sambo ska ärva något om vi separerar?
Vänligen
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för relevanta regler som följs av en rekommendation. Bestämmelser som aktualiseras i situationen du beskriver finns i ärvdabalken (ÄB) och i sambolagen.
Vem har rätt att ärva din mor?
Arvsordningen regleras i ÄB, och av 2 kap. 1 § ÄB följer att en arvlåtares närmaste arvingar är dennes avkomlingar. Det är alltså arvlåtarens barn som ärver sin förälder, och barnen kallas då bröstarvingar. Om inga bröstarvingar finns går man vidare till nästa arvsklass som beskrivs i 2 kap. 2 § ÄB. I ditt fall är dock du och dina två syskon bröstarvingar till din mor (jag förutsätter i frågan att du och dina syskon har samma mamma. Speciella regler gäller nämligen för så kallade särkullbarn). Av detta framgår alltså att det är ni bröstarvingar som ärver er mor, sambor nämns inte som arvingar.
Bodelning mellan sambor
I bodelning mellan sambor är det bara samboegendom som ingår, se 8 § sambolagen. Enligt 3 § sambolagen är det sambors gemensamma bostad och bohag som är samboegendom, förutsatt att det förvärvats för gemensamt bruk och att inget undantag i 4 eller 9 §§ sambolagen är tillämpligt vilket jag återkommer till.
Eftersom det bara är sambors gemensamma bostad och bohag som kan utgöra samboegendom och därmed ingå i bodelningen kommer inte pengar att ingå i bodelningen. För att huset eller bohag (exempelvis möbler, se 6 § sambolagen) ska kunna vara samboegendom måste det som sagt ha ansetts förvärvats för gemensam användning. Enligt förarbetena kan man mera sällan hävda att ärvd egendom förvärvats för gemensam användning. Det skulle tala emot att din ärvda egendom skulle ingå i en bodelning. Men om egendomen skulle nå upp till rekvisitet förvärvad för gemensam användning skulle egendomen ingå i en bodelning.
Enskild egendom och samboavtal
Även om hus och bohag förvärvats för gemensam användning ska det som ovan nämnt inte ingå i en bodelning ifall annat följer av 4 eller 9 §§ sambolagen. 9 § reglerar samboavtal, vilket ger sambor möjlighet att avtala om att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå. 4 § handlar om enskild egendom, sådan egendom ska inte ingå i en bodelning. Av 4 § tredje punkten framgår att egendom som man ärvt och det står i testamente att den ska vara enskild inte ska ses som samboegendom och den ingår därför inte heller i en bodelning.
Rekommendation
Det som skulle kunna göra att din ärvda egendom ingår i en bodelning är om den uppfyller rekvisiten i 3 § sambolagen, det vill säga att egendomen är er gemensamma bostad eller bohag och att det förvärvats för gemensam användning. För att försäkra att det blir som din mor vill med egendomen kan det vara en god idé att skriva ett testamente där egendomen görs till enskild egendom. Det kan ni få hjälp med av Familjens jurist, ni kan boka en tid för ett telefon- eller onlinemöte på deras hemsida. Om du och din sambo skulle vilja skriva samboavtal kan Familjens jurist hjälpa till med det också.
Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att återkomma med en ny fråga till Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.