Vad händer med ev lån på fastighet om hustrun får sitta i orubbat bo. Men särkullbarn tar över ägandet på fastigheten vid enskild egendom?
Tar banken de medel som finns på konto för att lösa lånen? Eller kan särkulls barn fortsätta att betala/ ta över lånet?
Maken vill att de kontanter som finns och värdepapper ska tillfalla hustrun. Är det möjligt?
Tacksam för svar, vi ämnar skriva äktenskapsförord. Samt testamente.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag uppfattar din fråga som följer: du undrar om make kan få sitta i orubbat bo när det finns särkullbarn samt vad som händer med lån på bostad när make enligt testamente ska få kvarsitta i orubbat bo.
Bodelning med anledning av makes död
För att beräkna den avlidne makens kvarlåtenskap görs en bodelning mellan makarna när en make avlider. Vid en bodelning läggs makarnas giftorättsgods ihop och avdrag för skulder görs. Kvarstående del delas lika mellan makarna. Enskild egendom är inte giftorättsgods och ingår således inte i bodelningen utan tillfaller den make som äger egendomen (23 kap. 1 § ärvdabalken som hänvisar till äktenskapsbalken, se främst 9 kap. 1 §, 10 kap. 1 § och 11 kap. 2 §).
Barns rätt till arv
Hela den avlidnes kvarlåtenskap tillfaller den efterlevande maken före gemensamma barn. Särkullbarn har dock rätt till sitt arv direkt efter att en förälder har dött. Ett särkullbarn är ett barn som inte är gemensamt, det är ett barn från en makes tidigare förhållande (3 kap. 1 § ärvdabalken).
För att få sitta i orubbat bo när särkullbarn är inblandade kan ni upprätta ett testamente där det stadgas att den efterlevande maken ska ärva före särkullbarnen. I testamentet uttrycks då en önskan om att barnet ska vänta med att begära ut sitt arv. Om särkullbarnen godkänner detta kan den efterlevande maken sitta i orubbat bo. Särkullbarnet har dock fortfarande enligt lag rätt att kräva ut sin laglott, vilket är hälften av arvslotten, man får alltså hoppas på att de väljer att respektera er önskan (7 kap. 1 § ärvdabalken).
Det finns även möjlighet att i testamentet införa ett påtryckningsmedel som innebär att om barnet begär ut sin laglott direkt kommer barnet senare inte ärva resterande del (ett s.k. efterarv). Om barnet däremot avvaktar med att begära ut sin laglott erhåller barnet istället hela arvslotten när den andre maken senare avlider.
Nyttjanderätt till kvarlevande make
Jag tolkar det även som att ni eventuellt vill göra ett testamentariskt nyttjanderättsförbehåll. Det är också möjligt.
Vad händer med lånen?
En önskan om att få sitta i orubbat bo innebär inte att lånen som belastar bostaden per automatik kan behållas. Vid dödsfall där den avlidne har lån måste den som ska överta bostaden vända sig till banken för att se över möjlighet att även överta betalningsansvaret för bolånet. Banken kommer göra en kreditprövning för att besluta om det finns ett ekonomiskt utrymme för den kvarlevande att behålla lånen. Banken har panträtt i bostaden vilket innebär att de under vissa förutsättningar har rätt att sälja panten för att få betalt för sin fordran.
Sammanfattning
Det är extra viktigt att tänka på vad som händer för det fall att en make avlider och det finns särkullbarn inblandande. Så som er situation ser ut just nu kommer som huvudregel allt ni äger sammanslås och delas på hälften. Den avlidne makens hälftendel tillfaller dennes barn. Ni har möjlighet att upprätta testamente där ni med säkerhet kan ärva varandra till åtminstone hälften och ha möjligheten att bo kvar. Det är dock inte möjligt att reglera lånen i ett testamente. Vill ni göra egendom som är enskild till giftorättsgods är det möjligt under vissa förutsättningar genom att upprätta ett äktenskapsförord.
Behöver ni hjälp med att gå igenom er situation samt upprätta dessa eller något av dokumenten har ni möjlighet att boka tid med oss här. Jag hoppas du har fått svar på din fråga och fått vägledning i vad som gäller!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.