Vi är tre syskon. Frågan gäller hur min bror och jag kan få ut vårt morsarv. Vår syster har vägrat skriva på dokumentet från juristen på begravningsbyrån som handhar dödsboet. Vår mor dog i december 2015.
Vi (dödsboet, hösten 2016) har sålt en sommarstuga som mamma ägde, vilken även var i praktiken det enda värdefulla hon hade, förutom pengar till sin begravning.
Vår syster bodde de senaste 13 åren hos vår mamma, som lät henne få mat och husrum gratis. Dessutom fick vår syster 3000 i månaden. Dessa pengar har naturligt nog räknats som förskott på arv, och dessa fakta (de extra pengarna) kom fram vid vårt första möte med juristen på begravningsbyrån. Dödsboet sålde fastigheten och försäljningen blev klar i höstas. Då skickade juristen papper på uträkning och fördelning av försäljningen. Inget blev kvar åt vår syster när han räknat bort det hon fått i förskott.
Min bror och jag skrev på och skickade in våra papper till juristen redan i november 2016. Vår syster vägrar skriva på och tycker att hon fått "lön" av vår mor, trots att vår mor inte behövt hjälp. Vi får inte våra pengar utan att vår syster skrivit på, menar juristen. Vi har frågat honom hur vi kan gå vidare, men han har inte svarat annat än att vi kan vända oss till någon annan jurist. Vår syster har skrivit på att hon fått dessa pengar så jag förstår inte varför juristen avvaktar.
Med vänlig hälsning
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning!
Regler om arv återfinns i ärvdabalken (ÄB), se lagen här.
Som jag förstår det är bouppteckningen, och förvaltningen av dödsboet i princip klart. Det är bara arvskiftet som återstår. Nu vägrar din syster gå med på skiftet eftersom hon inte vill att gåvorna ska anses vara förskott på arv. Jag ska inte gå in på vem som har rätt i frågan om förskottet eftersom att jag inte känner till alla omständigheter.
Ni har i princip två alternativ i denna situation. Antingen ansöker du eller din bror hos tingsrätten om en skiftesman/boutredningsman som tvångsskiftar dödsboets tillgångar, eller så försöker ni på något sätt komma överens med er syster så att hon skriver på skiftet. Arvssystemet bygger i stor grad på att man är överens. När det uppstår tvist om frågor på vägen kan det ibland bli besvärligt att avveckla dödsboet. Systemet erbjuder härvid inte många alternativ till lösningar. Jag ska beskriva de två alternativen lite mer ingående med fördelar och nackdelar.
Skiftesman/boutredningsman
Ansökan om skiftesman/boutredningsman ska göras till den tingsrätt där den avlidne var bosatt. Ansökan kan lämnas in av en dödsbodelägare ensam. Skiftesmannen/boutredningsmannen utreder hur det ligger till i dödsboet och beslutar sedan utifrån detta hur tillgångarna ska fördelas. Beslut om huruvida något ska anses vara ett förskott eller inte kan också beslutas av denne. På detta sätt tvingas dödsboet att avvecklas. Vill man överklaga beslut som skiftesmannen/boutredningsmannen tar, får man göra detta till tingsrätt.
Fördelarna med detta alternativ är att det tvingar fram ett avslut på dödsboet, samt att situationen bedöms av en ofta mycket kvalificerad och skicklig jurist eller advokat. Resultatet blir därmed ofta tillfredställande ur ett rättsligt perspektiv. Nackdelen är förstås att det kostar ganska mycket att anlita en sådan jurist eller advokat. Det är dessutom den som gör ansökan som sedan står på fakturan. Om det inte finns medel i dödsboet kan det leda till att ansökanden får betala ur egen ficka. Boutredningsman/skiftesman är därför inte att föredra i bon som inte har tillräckligt med tillgångar.
Komma överens
Även om det i många fall, som i ert, kan vara svårt att komma överens, är det oftast det bästa alternativet ekonomiskt sett. Det kanske är bäst i er situation att försöka övertala er syster på något sätt och alternativt även gå med på att låta henne få en del av arvet trots gåvorna. I slutändan kan det leda till mer arv till er än om ni väljer skiftesman/boutredningsman, eftersom att en sådan i vissa fall kan leda till att det inte ens blir något arv över att dela.
Jag hoppas att jag var till någon hjälp! Om du har någon ytterligare fundering är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen.
Med vänlig hälsning
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.