Hur viktigt är det att mottagarerkännandet kommer in till testamentsexekutor det datum som är utsatt? Vad händer ifall personerna/ombud inte kommer till bouppteckningssammanträdet?
Hej!
Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Regler om bouppteckningar finns i ärvdabalken, ÄB.
Allmänt om bouppteckning
En bouppteckning ska förrättas senast tre månader efter att en person avlidit (ÄB 20 kap 1 §). Förrättningen är själva sammanträdet där man går igenom den avlidnas tillgångar och skulder. Bouppteckning ska, inom en månad efter att den förrättats, lämnas in för registrering till Skatteverket (ÄB 20 kap 8 §).
Kallelse till och närvaro vid bouppteckning
Dödsbodelägare, efterarvingar och efterlevande make eller sambo ska kallas i god tid till bouppteckningsförrättningen (ÄB 20 kap 2 §). Med "i god tid" avses normalt två veckor före förrättningen om den som ska kallas bor i Sverige.
Närvaro vid bouppteckningssammanträdet ska antecknas i bouppteckningen (ÄB 20 kap 3 §).
Kallelserna är obligatoriska men deltagandet vid förrättningen är i sig frivilligt. Om någon som är kallad inte närvarar vid förrättningen måste ett bevis om kallelse bifogas bouppteckningen för att Skatteverket ska kunna registrera den (ÄB 20 kap 3 §). Ett sådant bevis kan vara ett kvitto på ett rekommenderat brev eller en skriftlig bekräftelse av den kallade personen. När du skriver "mottagarerkännande" tolkar jag det som om du menar ett sådant kallelsebevis.
Sammanfattning
Närvaron vid bouppteckningssammanträdet är frivillig. Om någon som är kallad inte närvarar måste bevis om kallelse bifogas bouppteckningen för att den ska kunna bli registrerad. Datumen som utsatts bör respekteras för att testamentsexekutorn i fråga ska kunna planera inför sammanträdet, och för att denne ska kunna visa Skatteverket att kallelse skett i god tid.
Har du andra frågor eller behöver du vidare rådgivning kan du boka in en tid hos någon av våra jurister här.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har någon annan fundering är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.