Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad händer om man inte närvarar på en bouppteckningsförrättning?

Om min man skriver på en fullmakt där han avstår från att närvara vid sin fars bouppteckning: vad ger han då modern, den avlidnes fru, för rättigheter. Mvh

Rådgivarens svar

2022-04-02

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga finner jag i ärvdabalken (ÄB). 

Närvara vid en bouppteckning 

En bouppteckningsförrättning är ett sammanträde (möte) där man gå igenom den avlidnas tillgångar och skulder. Detta ska ske senast 3 månader efter dödsfallet. Alla berörda ska vara kallade till förrättningen. Enligt 20 kap 2 § ÄB  ska alla dödsbodelägare kallas i god till förrättningen och av bouppteckningen ska det framgå vilka som närvarat vid förrättningen. Om det är så att någon inte närvarar, men har blivit kallad korrekt ska det bifogas bevis på att denna person blivit kallad. 

Det finns alltså inget krav på att någon som blivit kallad måste närvara vid bouppteckningen, men det måste finnas bevis på att den som inte närvarat vid bouppteckningen faktiskt har blivit kallad. 

Nackdelar med att inte vara med på en bouppteckning? 

Syftet och avsikten med bouppteckningsförrättningen är att gå igenom dödsboets tillgångar och skulder. Det görs för att de närvarande ska få information av vad som ingår i den avlidnes dödsbo. Bouppteckningen fastställer också vilka som är den avlidnes efterlevande och arvingar, förekomst av testamente och andra omständigheter som är av betydelse för arvet. Det man förlorar genom att inte närvara är alltså informationen om vad som ingår i dödsboet och andra omständigheter kring arvet.

När bouppteckningen är färdig ska den registreras hos Skatteverket, i samband med det blir den en allmän handling. Det innebär att varje svensk medborgare har möjlighet att ta del av handlingen i efterhand. En person som inte närvarat på bouppteckningsförrättningen kan alltså vända sig till Skatteverket och begära att få ut handlingen.

Din situation och rekommendation

Alltså behöver du inte närvara på bouppteckningsförrättningen och inte heller måste du skriva på en fullmakt om att du inte ska gå. Det räcker med bevis för att kallelse ha skett, men såklart kan det vara extra hjälpsamt med en skriftlig handling där du skriver under att du blivit kallad men ej ska närvara. En fullmakt är viktigt om det är så att din man avser att låta någon annan gå i hans ställe. 

Avslutningsvis ger din man inte den avlidnes fru några rättigheter genom att inte gå utan det är han själv som kan gå miste om information. 

Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.