Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad innebär åberopande av 12 kap. 2 § äktenskapsbalken vid bodelning på grund av dödsfall?

Hej! Min mor som var gift dog i januari. Vi fick just kopian av bouppteckningen. Vad betyder att vardera sidan i bodelningen behåller giftorättsgods enligt 12 kap 2 § äktenskapsbalken? Maken har listat i bouppteckningen att han äger 100% av lägenheten, men skulderna är tillsatta båda parterna. Detta kan ju inte vara rätt? Vad kan jag göra så att allt går lagenligt till?

Rådgivarens svar

2022-06-09

Hej!

Stort tack för att du har vänt dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Regler om arv finns i ärvdabalken (ÄB), och regler om bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB).

Huvudregel vid bodelning på grund av dödsfall

När en av makarna avlider sker först en bodelning mellan dem innan arvet fördelas mellan arvingarna. En bodelning innehåller allt giftorättsgods enligt 10 kap. 1 § ÄktB. Giftorättsgods är allt som inte är enskild egendom enligt 7 kap. 1 § ÄktB. För att något ska vara enskild egendom och således inte ingå i bodelningen krävs någon form för dokumentation som visar att det är enskild egendom. Sådan dokumentation kan exempelvis vara ett testamente, gåvobrev eller äktenskapsförord. När man beräknas makarnas giftorättsgods ska eventuella skulder dras av. När detta är gjort slås giftorättsgodset samman, och delas lika mellan makarna enligt 11 kap. 3 § ÄktB.

Undantag: Jämkning enligt 12. kap 2 § äktenskapsbalken

När en bodelning sker på grund av den ena makens död kan den efterlevande maken frångå huvudregeln om bodelning, och istället åberopa undantagsregeln i 12 kap. 2 § ÄktB. Regeln kallas ofta 12:2-regeln. Enligt 12:2 kan den efterlevande maken bestämma att bodelning inte ska ske med dennes andel av giftorättsgodset. Det innebär att vardera make behåller proportionellt en lika stor del av giftorättsgodset som de har i sina andelar vid en bodelning.

Syftet med undantagsregeln har tillkommit i lagstiftningen som ett skydd för den efterlevande maken, och ska innebära att denne inte ska behöva avstå egendom till den avlidnes särkullbarn eller andra testamentstagare. Den efterlevande maken kan välja om jämkningen ska ske på hela giftorättsgodset eller enbart delar av det.

Sammanfattning och råd

I ditt fall berättar du att det finns skulder. Som nämnt ovan ska båda makarnas eventuella skulder dras av innan man beräknar makarnas andel av giftorättsgodset. Efter detta slår man ihop makarnas giftorättsgods, och delar det lika mellan makarna. Enligt just 12:2-regeln kan efterlevande makens andel av giftorättsgodset hållas utanför bodelningen om den efterlevande maken kräver det. Skulderna ska alltså redan ha blivit avdragna när man beräknat den efterlevande makens giftorättsgods. Är den efterlevande makens del av giftorättsgodset såpass stort att det omfattar lägenheten, hålls lägenheten utanför bodelningen enligt 12:2-regeln om den efterlevande maken kräver det.

Det är svårt att ge ett utförligt och säkert svar på din fråga utan att ha all information gällande giftorättsgodset och bodelningen. För att vara säker på att bodelningen och bouppteckningen sker lagenligt och att all relevant information kommer fram rekommenderar jag att kontakta en av våra jurister på Familjens Jurist för mer utförliga svar på dina frågor. Våra jurister har god erfarenhet och kompetens när det kommer till arv- och familjerättsfrågor. Du är också varmt välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.