Hej, när bouppteckning är klar, kan man då skriva under den, utan att då godkänt någon fördelning av arvet? När man kommer till arvsskifte, var gör man det, på bank eller advokat kontor? Vi har egendom att fördela och det ser i nuläget ut som vi är överens.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag allmänt redogöra för vad en bouppteckning innebär och hur man gör ett arvskifte. Sedan kommer jag ge råd på ett framtida tillvägagångssätt.
En bouppteckning är en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. I denne ingår även efterlevande makes tillgångar och skulder om en sådan finns. En bouppteckning fungerar även som en sorts legitimation som visar vem som har rätt att representera dödsboet. Bouppteckningen innebär inte en fördelning av arvet utan det sker först vid arvskiftet.
När man väl har en godkänd bouppteckning som är registrerad hos Skatteverket ska arvskiftet ske. Ett arvskifte är ett avtal mellan dödsbodelägarna om hur tillgångarna ska fördelas. Det finns inga formkrav på vad ett arvskiftesavtal ska innehålla. Det finns dock ett krav på att det är en skriftlig handling som är undertecknad av dödsbodelägarna (23:4 ärvdabalken). Är man överens om hur tillgångarna ska fördelas krävs alltså bara att man skriver ett avtal om detta. Upprättandet av avtalet behöver inte ske av en advokat eller liknande, men det kan vara fördelsaktigt att få juridisk hjälp då ett otydligt arvskiftesavtal kan vara svårt att verkställa.
För att sammanfatta så är det fullt möjligt att skriva på bouppteckningen utan att det innebär en fördelning av arvet. Det krävs inte att ett arvskiftesavtal upprättas på bank eller av en advokat. Det är dock viktigt att avtalet är tydligt och faktiskt motsvarar dödsbodelägarnas vilja, det kan därför vara bra att få hjälp av en jurist.
Skulle ni vilja ha hjälp med arvskiftet kan ni boka ett möte med en av våra jurister på Familjens Jurist, som gladeligen hjälper er. Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.