Om en hälftenägare av en fastighet avlider, vilken summa ska anges i bouppteckningen om taxeringsvärdet var 8,2 miljoner kronor?
Kan man som ensam dödsbodelägare upprätta bouppteckningen?
Hej och tack för att du vänder dig till oss med dina frågor! Nedan följer en redogörelse för relevanta lagregler och svar på dina frågor. Regler om bouppteckning finns i 20 kap. Ärvdabalken (ÄB).
Värdering av fastighet i bouppteckning
Andelen av ägandet av en fastighet anges som en tillgång i bouppteckningen. Tillgångens värde ska därtill anges. (20:4 ÄB) Det saknas lagreglering gällande värderingen, men enligt Skatteverket bör man anteckna marknadsvärdet vid dödsfallet. Exempelvis en mäklare kan anlitas för att avgöra marknadsvärdet. Det går dock även bra att anteckna taxeringsvärdet som gällde året före dödsfallsåret, om dödsboet föredrar det. (Se denna länk) Som ensam dödsbodelägare är det du som beslutar om värderingen. Eftersom förvärv genom arv är inkomstfria förvärv har värderingen inte heller skattemässig betydelse varför det inte borde finnas några hinder för att ange taxeringsvärdet, i ditt fall 4,1 miljoner kronor.
Vem som får upprätta en bouppteckning
I 20:6 ÄB anges att den som vårdar egendomen eller i övrigt bäst känner till boet skall såsom bouppgivare lämna uppgifter om boet. En dödsbodelägare kan vara bouppgivare såvida den bäst känner till boet. Man kan även använda sig av en utomstående boutredningsman eller testamentsexekutor. Av 20:1 ÄB följer att dödsbodelägare som har egendomen i sin vård, boutredningsman eller testamentsexekutor ska bestämma tid och ort för bouppteckning samt utse två kunniga och trovärdiga gode män att förrätta den. Dessa förrättningsman är personer som inte har rätt till att ärva den avlidna, enligt lag eller testamente. Förrättningsmännen intygar att allt har blivit riktigt antecknat och att tillgångarna har värderats efter bästa förstånd. Det krävs alltså två förrättningsmän utöver den ensamma dödsbodelägaren för att upprätta en giltig bouppteckning.
Avslutningsvis
Man kan läsa mer om bouppteckning på Skatteverkets hemsida eller kontakta deras bouppteckningsenhet. Familjens Jurist kan hjälpa med upprättandet av en bouppteckning. De erbjuder också en digital bouppteckningstjänst.
Märk därtill att som ensam dödsbodelägare krävs inget arvskifte, eftersom man inte kan ingå avtal med sig själv. Lagfart för fastigheten kan alltså ansökas hos Lantmäteriet med endast bifogad bouppteckning.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.