Hej Vem ska ha bouppteckningen efter arvskiftet och avslut av dödsboet är klart? Jag som ingivaren fick den skickad från Skatteverket efter registreringen och använde tillsammans med dödsbofullmakt vid arvskifte på banken. Ska jag skicka den till arvtagaren (min far) eller behålla den? Kan den behövas senare till något, t ex husförsäljning? Är rädd att den kommer bort om jag skickar den, men är allt färdigt spelar det ju ingen roll (han har en kopia på den reg bouppteckningen f n).
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
Bouppteckning
När bouppteckningen är förrättad och underskriven ska den skickas till Skatteverket för att godkännas. När Skatteverket har fått in och godkänt bouppteckningen får dödsbodelägarna sedan tillbaka originalet. När bouppteckningen är godkänd av Skatteverket fungerar den som en legitimation som visar vem som har rätt att representera dödsboet. Bouppteckningen är därför en värdehandling som man ska behålla.
Bouppteckningen ligger till grund för eventuell bodelning samt för arvskiftet. Efter registrering av bouppteckningen ska ett arvskifte förrättas i de fall där det finns fler än en dödsbodelägare i boet. Till exempel kan bouppteckningen användas för att avsluta konton på banken, sälja bostäder och mark eller sälja aktier och andra värdepapper.
Din situation och rekommendation
För att svara på din fråga kan bouppteckningen till exempel behövas för att byta ägare på saker som ska skiftas i arvskiftet samt ligger till grund för att göra ett arvskifte. De som är/var dödsbodelägare och ärver har tillsammans i uppgift att förvalta dödsboet och eftersom det inte finns någon speciell regel vem som ska behålla bouppteckningen kan vem som av dödsbodelägarna behåller bouppteckningen.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid.
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.