Hoppa till innehållet
Juridik vid dödsfall

Vad ska tas upp i en bouppteckning?

Min mamma och hennes make hade en andelslägenhet på Kanarieöarna 4 veckor per år. Nu har mamma gått bort. Hennes man sa idag att lägenheten inte bör tas med i bouppteckningen om vi särkullbarn ändå inte vill ha den andel som vi får efter henne. Ingen av oss är intresserad av att ”äga” någon del i lägenheten. Men min fråga är ändå om det inte ska tas upp något värde för den i bouppteckningen ändå? Andelarna går ju trots allt att sälja?

Rådgivarens svar

2020-08-31

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen!

Nedan kommer jag att gå igenom regleringen på området och därefter besvara din fråga. Regler om bouppteckning finns framför allt i 20 kap. ärvdabalken (ÄB).

Allmänt om bouppteckning och vad som ska tas upp i bouppteckning

En bouppteckning är en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder. Om den avlidne var gift ska bouppteckningen dessutom innehålla uppgifter om den efterlevande makens/makans tillgångar och skulder. En bouppteckning ska förrättas inom tre månader från dödsfallet. Bouppteckningen skall inom en månad efter det att den upprättats jämte en bestyrkt kopia ges in för registrering till Skatteverket.

Av 20 kap. 4 § ÄB följer att alla tillgångar och skulder ska tas upp i bouppteckningen. Tillgångarna ska tas upp sådana de var på dödsdagen och värde respektive belopp ska anges. Vidare ska det, förutsatt att den avlidne var gift, antecknas vilken av makarnas egendom som är giftorättsgods och vilken egendom som är enskild. Om någon skuld eller tillgång missas kan en tilläggsbouppteckning upprättas i efterhand och i sådant fall måste en ny förrättning hållas.

Sammanfattning och rekommendation

Precis som du skriver i din fråga så är andelslägenheten troligtvis inte helt utan värde och den ska således tas upp i bouppteckningen. Arv är komplicerat och särskilt när det finns särkullbarn med i bilden. Jag råder er att ta kontakt med en jurist om ni inte redan gjort det, för att kontrollera att allt går rätt till. Via denna länk kan du boka tid med en av våra erfarna jurister på Familjens Jurist. På Familjens Jurists hemsida kan du även läsa mer om boutredning, bouppteckning och arvskifte.

Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar så är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.