Hej, min mamma är över 90 år, min pappa är död, vi är två syskon jag och min storasyster. Min syster vill låna en större summa pengar av mamma, jag tänker att hon inte hinner betala tillbaka innan mamma avlider, hur blir det då? Om mammas tillgångar understiger summan på min systers lån, ärver jag ingenting då?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag kommer börja med att gå igenom relevanta bestämmelser i ärvdabalken (ÄB) och sedan vad som gäller i din situation.
Fordran på arvinge
Efter att en individ avlider bildas ett dödsbo. Dödsboet sköts av dödsbodelägarna, exempelvis den avlidnes barn, under boets utredning (18 kap. 1 § ÄB). Under boets utredning ska den avlidnes tillgångar och skulder kartläggas och sedan antecknas i bouppteckningen sådana de var vid dödsfallet (20 kap. 4 § ÄB).
Om en person hade en skuld till den avlidne försvinner inte denna skuld. Fordran på personen tas upp som en tillgång i dödsboet. Det innebär att dödsboet kan driva in skulden likt den avlidne hade kunnat gjort. Huvudregeln är att dödsboet ska förvaltas av dödsbodelägarna gemensamt vilket innebär att exempelvis en fordran inte kan indrivas utan samtycke från de andra dödsbodelägarna (18 kap. 1 §). Drivs skulden in blir istället pengarna en tillgång i dödsboet och kommer sedan skiftas ut till arvingarna. Om skulden inte drivs in blir istället fordran en tillgång som kommer fördelas mellan den avlidnes arvingar. Är fordran på en av dödsbodelägarna ska så långt som det är möjligt denna fordran tillfalla denne i arvskiftet (23 kap. 3 § ÄB). Dödsbodelägaren kan således ärva en fordran på sig själv.
Gåvoavsikt eller efterskänkt fordran
Om en person ha fått exempelvis pengar från den avlidne utan att det funnits en avsikt att pengarna ska betalas tillbaka kan det föreligga en gåva. Det är även möjligt att det föreligger en gåva om den avlidne efterskänkte en fordran på en person. Gåvor till bröstarvingar, exempelvis den avlidnes barn, presumeras vara förskott på arv. Detta innebär att om inget annat framgår kommer barnet behöva avräkna gåvans värde från arvet efter den avlidne (6 kap. 1 § ÄB). Det föreligger dock ingen återbäringsskyldighet om inte det bestämts vid gåvotillfället (6 kap. 4 § ÄB).
Om gåvan kan likställas med ett testamente kan det dock föreligga återbäringsskyldighet för gåvomottagaren. Om gåvogivaren var nära döden eller trodde denne var nära döden eller behöll den huvudsakliga nyttan av egendomen kan gåvan räknas som en gåva för dödsfalls skull. Om gåvan inskränker på en bröstarvinges laglott (hälften av arvslotten) blir gåvomottagaren återbäringsskyldig (7 kap. 4 § ÄB).
Din situation
Sammanfattningsvis kommer inte din mammas fordran på din syster försvinna när hon avlider. Fordran kommer vara en tillgång i dödsboet. Antingen kan skulden drivas in, vilket innebär att din syster betalar in det hon är skyldig, och att dessa pengar sedan fördelas mellan dig och din syster (om ni är de enda arvingarna). Om fordran inte drivs in förblir den en tillgång i dödsboet och kommer skiftas i arvskiftet efter din mamma. Din syster har då rätt att i möjligaste mån få fordran på sin lott. Om fordran dock är större än vad hon ska få i arv kanske du också får en del av fordran eller så löser din syster ut dig.
Om din syster exempelvis bestrider att det funnits en avsikt att hon skulle betala tillbaka pengarna eller om din mamma efterskänker fordran kan det anses föreligga en gåva. Då din syster är din mammas bröstarvinge presumeras en sådan gåva utgöra förskott på arv. Din syster kommer då behöva avräkna gåvans värde på sitt arv efter din mamma. Återbäringsskyldighet föreligger dock endast om de kommit överens om det vid gåvan givande eller om gåvan anses vara likställd med ett testamente.
Har du fler funderingar är du välkommen att skicka in en till fråga eller boka tid med Familjens Jurist som kan hjälpa dig med dina frågor om bland annat arvsrätt.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.